A kanadai kannabisz-legalizáció hatásai

A kormánypárti média azzal riogat, hogy a kannabisz-legalizáció "óriási veszélyt" jelent. A Drogriporter készített egy részletes elemzést a legalizáció hatásairól Kanadában - ezenkívül egy videóinterjút egy vezető kanadai elemzővel is!  

Egyrészt tehát készítettünk egy részletes elemzést, amelyben összeszedtük a kanadai fűlegalizáció hatásit felmérő tudományos vizsgálatok eredményeit és következtetéseit. Ezt a hosszú, részletes elemzést elolvashatjátok a Drogriporter oldalon ide kattintva - vagy a cikkre lejjebb!

Egy rövid összefoglaló az elemzés fő következtetéseiről:

  • a kanadai társadalom és szakma többsége támogatja a legalizációt;
  • a legalizáció következtében nem növekedett a kannabisz-fogyasztás a tinédzserek körében, nőtt a kipróbálás életkora;
  • javult a kannabisz-fogyasztók tájékozottsága;
  • némileg nőtt a sürgősségi beavatkozások száma az ehető termékek miatt;
  • jelentősen csökkent a kriminalizáció és a bűnüldöző szervek költségei;
  • tetemes adóbevételt hozott a legalizáció a kanadai államnak;
  • a fiatalok mentális egészséggel kapcsolatos problémáit főleg nem a jogi szabályozás befolyásolja;
  • a legalizáció hasznából sajnos nem sokat részesültek a drogellenes háború által leginkább sújtott kisebbségi csoportok.  

A Drogriporter stábja augusztusban Fokvárosban, Dél-Afrikában filmezett egy drogpolitikai konferencián. Itt találkoztunk Jason Eligh-al, egy nemzetközi, svájci székhelyű, a svájci és norvég állam által támogatott kutatóintézet, a Globális Kezdeményezés a Nemzetközi Szervezett Bűnözés Ellen (Global Initiative Against Transnational Organized Crime) vezető elemzője. Aki már régóta követi közelről a kanadai kannabisz-legalizáció alakulását és a közegészségügyi és társadalmi hatásait. Ő egyébként nem kimondottan a kanadai (komercializált) legalizációs modell elkötelezett híve, de éppen ezért érdekes és hiteles, amit mond. Egy interjút készítettünk vele erről a témáról, ezt alább magyar felirattal megtekinthetitek!

(Videó: Takács István Gábor, riporter Sárosi Péter.)