Züri Can: fűszívás legálisan Svájcban

Fotó: rawpixel

Miközben Magyarország 350 Forintos, hatósági áras dobozossörrel ünnepeli szülinapját, 1000 kilométerrel nyugatabbra friss alpesi szelek fújnak a drogpolitikában. Egy kelet-európai kalandjai Helvétiaban, ahol természetesen az is kiderül, tényleg annyira finom-e a svájci csoki - olvasónk beszámolója következik Zürichből!

2023. augusztus 22-én, kedden,  Zürich, a németajkú Svájc pénzügyi, gazdasági központja történelmi lépést tett. Első alkalommal vásárolhattak teljesen legálisan és kontrolláltan cannabist (füvet és hasist) egy idén tavasszal kb. 2100 fővel induló 3 éves tanulmány résztvevői. A vizsgálat célja nem más mint nagy mintán, hosszútávon nyomon követni és dokumentálni a rendszeres cannabis fogyasztás hatásait.

A Züri Can néven futó projekt során begyűjtött adatokat az Universität Zürich Pszichiátriai osztálya dolgozza fel, teljes anonimitást biztosítva a résztvevőknek. A cél nem más mint a cannabis teljes legalizációja, de ha minden jól alakul , arra is csak évek múlva (5-8 év)  kerülhet sor.  Langsam, aber sicher...

Mégis, hogy kerülök én ebbe a sztoriba?

Tavaly szeptemberben költöztem ki Zürichbe. Közel 20 év rendszeres szmokizgatása sok hülye utcai helyzetbe sodort elsősorban külföldön, de azért otthon is vártam órákat régebben különféle figurákra. Svájcba érkezésem első két hete nyilván „szárazon” telt, források hiányában. Szerencsére két szimpatikus marokkói fiatal kisegített és a következő hónapokban is összefutottunk párszor. Elsőre feltűnt a minőségi ugrás a hazai gyephez képest. Aztán emberem telefonszáma pár hónap múlva megszűnt, én pedig hoppon maradtam.

Márciusban hallottam a hamarosan induló projektről. A város honlapján elolvastam a feltételeket (betöltött 18. év, zürichi lakos, nem hivatásos gépjármű vezető) és jelentkeztem is.

Másnap már érkezett is a szokásos svájci alapossággal megírt hosszú tájékoztató email (jogokról, tanulmányi szerződésről, személyes adatok kezeléséről).

Választani kellett, hogy hol szeretnék majd vásárolni az első szüret után. Háromféle verzió volt: 1. Gyógyszertár 2. Drog információs központok 3. Social clubJúniusban behívtak egy felvételi kérdőívre, ahol általános szocio kérdéseket tettek fel (mit dolgozol, hol laksz vonalon), de azért a fogyasztási szokásokra és pszichés dolgokra is alaposan rámentek. A vásárláshoz egy arcképes igazolvány is kelleni fog, ezért el kellett mennem egy fotóra a Städtische Gesundheitsdienste hivatalba. Ez volt az a pont, ahol a kelet-európai paranoia reflexek előjöttek. Akkor én most tényleg feldobom magam egy svájci hivatalnál, hogy hallo igen én amúgy szívok és a jövőben pedig a városuk fűvét szeretném szívni???

A részvétel egyik legfontosabb feltétele az online kérdőívek kitöltése. Félévente egy óra, plusz annak tudata, hogy ezzel valahol segítesz a nemes ügyet előre mozdítani, szerintem bele kell férjen. 

Augusztusban jött is email, hogy huszonkettedikén elkezdődik az értékesítés. 7-9 CHF/gramm áron, 2 féle hasis és 3 féle fű (különböző THC/CBD arányokkal) lesz első körben, aztán továbbiak jönnek ősszel.

Egy nap maximum 10 grammot vehetsz, de a havi maximum az 10 gramm tiszta THC, azaz egy 20% THC terméknél az havi 50 gramm fűvet jelent.Természetesen szigorúan tilos és a projektből való kizárással jár a tovább értékesítés, megosztás, vagy nyilvános helyen való szívás. Ami amúgy sem lenne megengedett Svájcban, de azért elég sokszor előfordul. Engem nagyon meglepett a swissek meglehetősen laza, laisser-faire hozzáállása. Például nem számítottam rá, hogy áll a fűszag a szabadstandon egy random szombaton.

Még ma is a hatása alatt állok a tegnap történteknek. Nyilván valamikor régen megvolt a holland coffeshop feeling, hogy szabadon vehetsz kis szmokit. De ez most nekem sokkal többet vagy mást jelent.

Lélegzek. Könnyebb vagyok.Csinálok is egy jó kis cigit abból a sativás Sour Pollenből.

Viktor

FIGYELEM
! Az Olvasóink írták sorozat célja a tájékoztatás, nem buzdítunk senkit szerhasználatra. Bemutatjuk, milyen sokféle célból és módon fogyasztanak az emberek tudatmódosító szereket. Különféle emberek különféle szakaszán vannak a drogfogyasztói spektrumnak – vannak, akik gyógyászati vagy rekreációs fogyasztók, vannak függők, és a kettő között a szürke száz árnyalata. Meggyőződésünk, hogy mindenkinek segít, ha leírhatja az élményeit. Az írásnak terápiás haszna is van. És akinek problémái vannak, annak is támogatás kell, nem pedig ítélkezés (abban is segítséget ajánlunk az olvasóinknak, hogy hol kaphatják ezt meg).

Ha érdekel a drogtéma – akár fogyasztó vagy, akár a területen dolgozó szakember, aggódó szülő vagy szimplán jobbító szándékú aktív polgár -, szeretsz írni és szeretnél hozzájárulni a Drogriporter tájékoztató munkájához, akkor itt az alkalom: írj nekünk cikket a Drogriporter blogra! Amennyiben a cikked megfelel a tartalmi és minőségi elvárásainknak, akár rendszeres szerzővé is válhatsz. Írhatsz arról, hogy szerinted hogyan kellene átalakítani a hazai drogpolitikát, milyen törvényekre, programokra lenne szükség, blogolhatsz a fogyasztóként/partizóként/szülőként/szakemberként stb. szerzett tapasztalataidról. Tudósíthatsz arról, hogy milyen jó és rossz drogpolitikai példák vannak idehaza és külföldön. Írhatsz drogtémájú könyvekről, filmekről is. A cikkek terjedelme lehetőleg ne haladja meg szóközökkel együtt az 5-6000 karaktert. A cikkeket a rightsreporter(kukac)rightsreporter.net címre küldd! Akár megfelel az írásod, akár nem, egy héten belül válaszolunk.