Gyógyító tudatállapotok

A Drogriporter Szabadegyetem pénteki rendezvényén mutattuk be először a hazai közönségnek azt a két új filmünket, amelyekben szakemberek és érintettek vallanak a pszichedelikus gyógyászat ígéretes lehetőségeiről. A két film és az azt követő beszélgetés most online is megtekinthető!  

Az idei év egyik legfelemelőbb pillanata volt számomra, amikor idén februárban a Skót Parlament pszichedelikus szerekkel kapcsolatos meghallgatásán filmezhettünk egy helyi szervezet meghívására. A magyar rögvalóság után üdítő volt egy olyan országban járni (és szabad levegőt szívni), ahol az emberi jogokat védő civilként nem tekintenek közellenségnek. És ahol kényes társadalmi kérdésekről lehet valódi, előremutató párbeszédet folytatni. Mégpedig érintett, saját tapasztalattal bíró emberek aktív bevonásával és részvételével.

Mint amilyen például John. Aki idegkutató, és az emberi agy működését vizsgálja. De emelett bipoláris zavarban szenvedő emberként arról beszélt, hogyan került el egészen a öngyilkosság küszöbére, amikor úgy döntött, hogy tesz még egy utolsó kísérletet. A túlélésre. Kipróbálta azt a szert, a pszilocibint (ez a varázsgomba hatóanyaga) ami az új kutatások szerint igen ígéretes gyógyászati potenciállal rendelkezik a depresszió kezelésében. Egy a testét-lelkét átformáló élményben volt része - amit egy képzett terapeuta segítségével dolgozott fel. És azóta az élete pozitív fordulatot vett: megszabadult az életét tönkretevő pszichotikus epizódoktól. Maga is pszichoterapeuta lett, és ma sorstársainak segít.

Hogy pontosan mi is volt az élmény, ami megváltoztatta az életét? Többek között ezt is megtudhatod, ha megnézed a Drogriporter új filmjét, amit nemrég mutattunk be először magyar felirattal a Magnet Közösségi Házban. Megismerkedhetsz még ezenkívül a szárnyait bontogató mozgalommal és közösséggel, ami azért küzd, hogy Skóciában az emberek törvényesen és biztonságosan hozzáférhessenek azokhoz a gyógyszerekhez, amelyek esetenként megmenthetik az életüket.   

Hallucinogén - korábban így nevezték a szereknek ezen csoportját. Arra utalván, hogy ezek a szerek - például az LSD, a varázsgomba, az ayahuasca, az iboga - fogyasztása audiális és vizuális hallucinációkat okoz. Tehát hatására olyan dolgokat látunk és hallunk, amelyek valójában nincsenek. Akárcsak bizonyos pszichiátriai zavarok elszenvedői. Amióta azonban egyre többet tudunk meg ezeknek a szereknek a hatásairól, annál világosabbá válik, hogy az elmebetegségekkel való analógia hibás volt. Ahelyett, hogy ezek a szerek (időleges) elmezavart okoznának, valójában a különféle mentális és viselkedési zavarok gyógyításában játszanak kulcsszerepet. Feltéve, ha megfelelő dózisban és támogató környezetben használják őket.

Pszichedelikus: ezt az új kifejezést használják rájuk manapság a kutatók. Ami görögül annyit jelent, mint lélek (pszükhé) kinyilvánító (delein) szer. Elősegítik ugyanis azt, hogy az ember teljesen új perspektívából lássa saját magát és a világot - elvágva az akár évtizedek óta rögzült hibás, torz, önpusztító szokások, rögeszmék gordiuszi csomóját. És míg a hagyományos antidepresszánsok "lenyomják" az emberi érzelmeket és zavaró gondolatokat - ezek a szerek éppen ellenkezőleg, felszínre hozzák őket. Hogy aztán a pszichoterápia segítségével fel lehessen őket dolgozni. Így tehát a pszichedelikus gyógyászat többnyire csupán egy-két szerhasználati epizódból áll, amit aztán az élményeket integráló pszichoterápiás ülések követnek. Nem kell évekig szedni őket, mint a hagyományos gyógyszereket.

A másik filmünk, amit szintén pénteken mutattunk be, egy tudományos konferencián készült Haarlemben, Hollandiában, ahol a téma kiváló szakértőit sikerült meginterjúvolnunk. Vajon mi az a neuroplaszticitás és miként serkentik a pszichedelikus szerek? Hogyan használják a varázsgomba hatóanyagát a halál előtt álló gyógyíthatatlan betegek ellátásában? Mi a mikrodózis és mennyire eredményes? Vajon mikor válik törzskönyvezett gyógyszerré az MDMA? Mindezekre a kérdésekre a néző választ kap a Tudatmódosító Tudomány (Mind Altering Science) című filmünkből, ami automatikusan magyar feliratokkal indul el alább!

A két film után egy érdekes beszélgetést folytattunk arról, hogy vajon a pszichedelikus gyógyászatnak milyen lehetőségei vannak nemzetközileg, és főleg idehaza, Magyarországon. Ebben két kitűnő szakember volt segítségünkre: Dr. Móró Levente tudatkutató, a Daath.hu alapítója, és Dr. Szigeti Balázs, a londoni Imperial College idekutatója. Vajon mik a lehetőségei - és mik a buktatói és kockázatai a pszichedelikus gyógyászatnak? Vajon lehet-e a pszichedelikus élmények feldolgozásában jártas pszichoterapeutákat képezni? A beszélgetésből kiderül.    

(Ez a videó még kódol a YouTube-on, pár óra mire 4K minőségű lesz)

A Drogriporter Szabadegyetem olyan embereknek szól, akik szeretnének tárgyilagos és elmélyült ismereteket szerezni a tudatmódosító szerek fogyasztásáról. Előadásainkon tanulhatsz az egyes szerek kultúrtörténetéről, a gyógyászati és rekreácós felhasználásuk lehetőségeiről. A Drogriporter Szabadegyetem támogatói rendezvény, nem támogatja sem az állam, sem más donor, ezért csak Rátok számíthatunk abban, hogy fenntartható legyen. Légy te is Drogriporter Támogató és elküldjük neked az összes korábbi szabadegyetem felvételét, melyek csak támogatóink számára hozzáférhetőek!

Szöveg, interjúk: Sárosi Péter
Videó: Takács István Gábor