PAKK A ZSEBBEN - Drogjogi tippek kezdőknek és haladóknak

Mivel jár, ha elkapnak valakit az utcán a rendőrök egy-két gramm fűvel a zsebében? Mit tehet a rendőr - és mit tehet a gyanúsított? Milyen szigorítások voltak az elmúlt években? Erről szólt a Drogriporter Szabadegyetem, amit most videón teljes egészében megnézhettek (Az oldal tetején).

A 2024 május 7-én megtartott rendezvényt Dr. Móró Levente előadása nyitotta meg, aki részletesen bemutatta a hazai drogjogi szabályozást. Ha esetleg elkaptak téged valamivel, nagyon érdemes megnézni az előadást, mindent megértesz belőle az eljárásról és a jogaidról.

Az előadás után Kardos Tamás (TASZ) drogpolitikai szakértővel és Dr. Fazekas Tamás büntetőügyvéddel beszélgetett a közönség. Tamás beszélt a Pakk a Zsebben kiadványról, amit a TASZ készített még 2019-ben azért, hogy megismerhessük belőle a csekély mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt indítható eljárások menetét. A kiadványt itt találjátok: 

A beszélgetésen olyan fontos kérdések merültek fel, mint például:

  • Kerülnek-e börtönbe fogyasztók itthon?
  • Másként bírálják-e el, ha azt állítom, hogy gyógyászati okból használtam füvet?
  • Ha együtt szívunk és átadjuk egymásnak a spanglit, az kereskedelemnek számít?
  • Mi van ha elmondom a rendőrnek mióta használok?
  • Ha az EU-ban felírnak orvosi kannabiszt, behozhatom legálisan Magyarországra?
  • Rendelhetek a schengeni övezetből olyan szert ami máshol legális, de itthon nem?
  • Milyen jogköre van az egyetemeknek, vizelet vagy vértesztre kötelezhetnek-e?
  • Elterelés után benne maradunk-e egy nyilvántartásban?
  • Az új pszichoaktív anyagok miért vannak más szabályozás alatt?
  • Lehet-e panasszal élni az igazoltatás jogszerűtlensége esetén?
  • Mik a bilincshasználat szabályai?

Az egyik legaggasztóbb trend, amiről a beszélgetésen hallhattunk, az elterelés kiüresedése. Az elterelést még 1993-ban hozták létre, hogy mentesítsék a droghasználókat a büntetőeljárás következményei alól. Aki elvégez egy 6 hónapos programot egy drogambulancián, az ellen megszüntetik a büntetőeljárást. Igen ám, de az utóbbi években elterjedt a káros gyakorlat, hogy a fogyasztóra ráverik a bűnügyi költséget is - ami százezres nagyságrendű. Ennek megfizetése bizony komoly terhet jelent sok családnak. Így tehát az elterelés már nem tölti be maradéktalanul azt a szerepet, amit eredetileg a jogalkotók neki szántak. Ez illeszkedik a jelenlegi trendbe: Magyarországon a drogkérdés "kezelése" elsősorban rendészeti kérdéssé vált.

Miközben Európa nagy részében enyhül a légkör, nálunk szigorítás van. Minden eddiginél fontosabb tehát, hogy idehaza is maradjanak olyan józan hangok, amik képviselik az emberséges, bizonyítékokra épülő hozzáállást a droghasználókhoz. Olyan ismeretek hangoztak el tegnap, amikről igazából minden érintettet, hozzátartozót és segítőt illene tájékoztatni. Talán nem is egy ilyen kicsi civil szervezetnek, mint a miénk, hanem az államnak. Viszont mi nem rendelkezünk az állam erőforrásaival, nem kapunk támogatást felülről, csupán a Ti támogatásotokkal tudunk tájékoztató munkát végezni: filmeket csinálni, cikkeket írni és rendezvényeket szervezni. Ezért aztán arra kérlek benneteket, hogy támogassátok a munkánkat a pénztárcátoknak megfelelő adománnyal, hogy folytathassuk!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.