Sasha Shulgin: az MDMA keresztapja

Fotó: Jon R Hanna, WikimediaCommons

Ma 10 éve, 2014. június 2-án indult el utolsó tripjére a pszichedelikus kultúra egyik nagy öregje, Alexander "Sasha" Shulgin, az MDMA (ecstasy) hatásainak felfedezője. 

Shulgin nem csak egyszerűen vegyész volt, aki új szereket fedezett fel - de ezeket a szereket saját magán tesztelte is, hogy feltárja pszichoaktív hatásaikat. Ezáltal pedig gazdagítsa az emberi elme jobb megismerését. A klasszikus értelemben vett pszichonauta - a módosult tudatállapotok tapasztalatai megértésére és megélésére törekvő kutató - valóságos archetípusa. Akinek a TIKHAL és a PIKHAL című könyvei valóságos bibliának számítanak a pszichedelikus kultúrában. Amikor a Daath.hu online pszichedelikus közösség zászlót bontott a 2000-es évek elején, ő volt az egyik olyan (ellen)kulturális ikon, aki a leginkább inspirálóan hatott ránk - a közösségre.

Shulginról kevesen tudják, hogy már azelőtt sztárvegyész volt, mielőtt pszichedelikus szerekkel kezdett el kísérletezni. A Dow vegyipari cég kutatójaként egy rendkívül profitábilis rovarirtót fejlesztett ki, amiért a cég azzal jutalmazta, hogy támogatta a kutatói szabadsága kibontakoztatásában. 1960-ban egy meghatározó élménye volt a meszkalinnal, a peyotl kaktusz hatóanyagával. "Teljesen lenyűgözött a gondolat, hogy annak a napnak a teljes gazdagsága mindvégig ott volt az elmémben, és a drog csupán egy katalizátor volt ahhoz, hogy felfedezzem magamban," írta erről később. Innen eredt a csodálata a pszichoaktív szerek iránt: vajon hogyan képes egy annyira egyszerű szerkezetű molekula, mint a meszkalin, ennyire gazdag, spirituálisan mély élményt előidézni? Életét arra tette fel, hogy feltárja a hasonló szerek elmére gyakorolt hatásait.

Shulgin még a drogellenes háború beindulása után is szabadon folytathatta a kísérleteit, amiket később saját jól felszerelt laboratóriumában folytatott a házában. A drogellenes hatóság, a DEA szemet hunyt a kísérletek fölött, mivel kihasználták Shulgin szakértelmét büntetőeljárásokban. Ez majd csak a 90-es években változott meg, miután a PIKHAL című könyve megjelent, és a DEA visszavonta az engedélyét, hogy kábítószerekkel kísérletezzen. De addigra a munkájának a hatása már globálissá vált.

Shulgin messze legjelentősebb felfedezése az MDMA (3,4-metiléndioxi-N-metilamfetamin) volt, amit az éjszakában Ecstasy néven ismernek. Bár a szert már 1912-ben előállította a Merck gyógyszercég németországi laboratóriuma, pszichoaktív hatásait Shulgin fedezte fel az 1970-es évek közepén. És olyannyira meggyőzőnek találta azokat, hogy megosztotta pszichoterapeuta barátaival, akik a 70-es évek végén és a 80-as évek elején valóságos underground pszichoterápiás hálózatot építettek ki az MDMA használata köré. Bár miután a szer kikerült az illegális piacra, a DEA betiltotta azt, az MDMA-asszisztált pszichoterápia ma ismét részévé vált a hivatalos gyógyászatnak, mint a poszt-traumatikus stressz szindróma ígéretes gyógyszere. Shulgin nélkül erre nem kerülhetett volna sor.

És Shulgin nélkül ma nagyon sokan nem lennénk azok, akik vagyunk. Mert vajon hány ember életét változtatta meg visszafordíthatatlanul a találkozás az MDMA-val? Hány ember gondolkodását, érzésvilágát, szociális hálóját formálta át meghatározó módon? Még azok közül is, akik ma már jóval kevésbé vagy egyáltalán nem élnek vele: ez a hatás még ma is jelen van és érvényesül. És itt most persze nem csak a gyógyászati felhasználásról beszélek.

Hiába próbálják izzadtságszagúan bebizonyítani bizonyos károgók (akiknek többnyire gőzük sincs az egész témáról), hogy ez a hatás kizárólag negatív és káros volt. Ha nem itatna át mindent egy ilyen kötelező hamis és képmutató drogellenesség, akkor rengeteg történetet megismerhetnénk arról, miként nyitotta meg a kreativitás, az innováció energia-csatornáit, és miként katalizált olyan közösségi élményeket, amelyek inspirációul szolgáltak még a hétköznapok szürkeségében is.

Igen, voltak, akik megégegették magukat. De ennek jóval több köze volt a saját lelkükben tátongó, traumák táplálta, telhetetlenül ásítozó fekete lyukhoz, ami minden örömet kiszipolyozott az életükből. Miközben kényszeres kielégületlenséggel hajszolta őket az újabb és újabb élvezetek felé. És nem pedig az MDMA-hoz volt igazán köze, ami csupán egy eszköz, csupán egy kulcs, ami zárakat nyit meg - az emberen múlik, miként használja. Felelősen vagy felelőtlenül. A molekula nem jó, nem gonosz. Legfeljebb az ember teszi azzá.

Szóval én köszönöm Shulgin bácsinak, hogy új valóságokra nyitotta rá az ajtót - emlékezzünk meg Róla hálával halálának 10. évfordulóján!

Ha fontosnak tartod az írásaimat a Drogriporteren, kérlek, támogasd a munkánk - nélküled nem tudjuk folytatni, a támogatók pedig ingyen látogathatják a Drogriporter Szabadegyetemeket is.