Zászlót bontott az új Európai Drogügynökség (EUDA)

Fotó: EC Audiovisual Service

Július negyedikén az EU belügyi biztosa Lisszabonban bejelentette, hogy a korábban Európai Kábítószer- és Kábítószer-függőség Monitorozó Központ (EMCDDA) nevű intézmény átalakul egy nagyobb költségvetéssel és hatáskörrel rendelkező ügynökséggé. A feladat: időben jelezni a drogtrendeket, tanácsot adni a döntéshozóknak és elősegíteni a tudás megosztását.

A lisszaboni székhelyű EMCDDA-t még 1993-ban hozták létre azzal a céllal, hogy adatokat gyűjtsön a kábítószer-helyzet alakulásáról. Az EMCDDA minden országban rendelkezik ún. drog fókuszpontokkal, amelyek célja, hogy tagállami szinten gyűjtsék az adatokat és továbbítsák azokat Lisszabonba. A drog fókuszpontok minden évben országos, az EMCDDA központja pedig minden évben európai drogjelentést ad ki. Ezek a fontos támpontot kínálnak a szakembereknek és a döntéshozóknak is a drogpolitika alakítása szempontjából.

2022 júniusában az EU Tanácsa új jogkörökkel ruházta fel és megújította az intézményt, és ezek a változások 2024 júliusában léptek hatályba. Az új drogügynökség, az EUDA négy fő feladattal rendelkezik: 1) a jövő drogokkal kapcsolatos kihívásainak meghatározása; 2) az új drogtrendekre, kockázatokra való figyelmeztetés; 3) a döntéshozók segítése, hogy tájékozott döntést hozzanak és 4) a tudás megosztásának és cseréjének elősegítése az EU-ban.

Az EUDA szélesebb jogkörökkel fog rendelkezni, mint jogelődje, így például kialakítja az ún. Európai Drog Figyelmeztetések Rendszerét (European Drug Alert System) és az Európai Fenyegetéseket Felmérő Rendszert (European Threat Assessment System). Ezek célja, hogy a döntéshozók és szakemberek még időben értesüljenek az illegális drogok piacán jelentkező legújabb trendekről, kockázatokról.

Alexis Goosdeel, az EUDA igazgatója szerint három fő kihívás áll jelenleg az ügynökség fókuszában: a polidrog-használat (többféle drog együttes használata) növekedése, a drogpiaccal kapcsolatos erőszak növekedése és az új szintetikus drogok gyors előretörése. Így például félő, hogy Európában is elterjednek azok az új opioidok, amelyek Észak-Amerikában több, mint százezer ember haláláért felelősek évente.

Az EUDA ezenkívül szélesebb hatáskörrel rendelkezik a nemzetközi kapcsolatépítés terén is: a lisszaboni nyitóünnepségen például aláírtak egy együttműködési megállapodást Ecuador nagykövetével, ennek keretében az EU és Ecuador megosztja a drogokkal kapcsolatban gyűjtött adatokat és a jó gyakorlatokat egymással. Ezenkívül az EUDA jobban együttműködik majd a civil társadalommal is - ezen együttműködés jegyében áprilisban a cikk szerzője is részt vett egy megbeszélésen Lisszabonban, az erről írt angol nyelvű cikkünk itt olvasható.