Tabudöntés az ENSZ droggyűlésén

Tabudöntés az ENSZ droggyűlésénFotó: Drogriporter

A Drogriporter stábja idén is ellátogatott az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának éves gyűlésére, ahol filmet is forgattunk.

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának (CND) Bécsben megrendezésre kerülő találkozójára minden tagállam küld egy delegációt, hogy megvitassák a drogokkal kapcsolatos globális kihívásokat. Ezenkívül nagy számban vesznek részt a világ legkülönbözőbb részéről szakemberek, civil aktivisták is. Ezt az alkalmat mindig arra használjuk fel, hogy interjúkat készítsünk velük, és ezek az interjúk ma már nagyon értékes tudásbázissá nőtték ki magukat.

Az elmúlt években számos kihívás érte az ENSZ hagyományos, tiltáson alapuló drogkontroll-rendszerét, ami három ENSZ egyezményen alapul (1961, 1971, 1988). Egyes tagállamok, mint például Kanada vagy Uruguay, az egyezményeket gyakorlatilag megszegve (vagy szerintük nagyon rugalmasan értelmezve) legálissá tették a kannabisz kereskedelmét. És egyre több olyan ország van, ami nyíltan kritizálja a teljes drogtilalmat, így például Gustavo Petro, Kolumbia jelenlegi balos elnöke, aki komoly reformokra készül a koka-cserje termesztésének szabályozása terén. Ezt a szigor-párti országok, mint Oroszország, Kína (és a velük együtt szavazó Magyarország), rossz néven veszik. Az érvek és ellenérvek a CND-n csapnak össze - persze leginkább diplomáciai virágnyelven megfogalmazva, de a feszültség már tapintható. Erről készítettünk egy összefoglaló filmet, amelyet fent meg lehet tekinteni magyar felirattal, amit a videó ablak jobb alsó sarkában lehet bekapcsolni.

Interjúk: Sárosi Péter
Videó: Takács István Gábor
Felirat: Büki Barbara

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.