Külföldieknek is árulhatnak füvet Hollandiában

Maastrich polgármestere tavaly bezáratta az Easy Going nevű coffee shopot, amiért külföldieknek is eladott marihuánát – a bíróság szerint a bezárás indokolatlan volt. A holland coffee shop tulajdonosok szerint ezzel megkapta a kegyelemdöfést a külföldieknek való árusítás tilalma. 

 A magyar kormány mostanában előszeretettel hivatkozik a holland példára, ahol a kormány állítólag felismerte a “liberális modell” kudarcát, ezért szigorításokat vezettek be. A valóságban azonban szó sincsen a holland drogpolitika kudarcáról – egyszerűen annyi történt, hogy a szomszédos országokból beáramló hétvégi drogturizmus problémájára próbálnak megoldást találni. Ennek érdekében akarták bevezetni Maastricht városában az ún. wietpas (fűigazolvány) rendszert, amelynek értelmében csak a klubtagsági igazolvánnyal rendelkező holland állampolgárok vásárolhatnak a coffee shopokban. Onno Hoes május elsején elrendelte az Easy Going nevű coffee shop bezárását, amely megtagadta, hogy ne szolgáljon ki külföldieket. A coffee shop tulajdonosa bíróságon támadta meg a döntést. 2013. április 24-én a maastricht-i bíróság kimondta, hogy egyrészt jogszerűtlenül különböztették meg hátrányosan a külföldi vásárolókat, másrészt pedig a polgármesternek a coffee shop bezárásán kívül lett volna más eszköze is arra, hogy a közlekedési dugókat okozó, szemetelő külföldi fiatalokat kiszorítsa a városból – például a coffee shopokat át lehetett volna telepíteni a város szélére.

Füstölés határok nélkül - a Drogriporter filmje a holland coffee shopokról

A Maastricht-i Coffee Shopok Egyesületének (VOCM) vezetője, Marc Josemans szerint a tilalom bevezetése csak a feketepiacnak kedvez, elszaporodtak az utcai dílerek, akik jóval nagyobb problémát okoznak a helyi közösségnek, mint a coffee shopok, amik ráadásul jelentős adóbevételt is hoznak a városnak. A bíróság döntésére hivatkozva az egyesülethez tartozó 13 coffee shop május ötödikétől ismét elérhetővé teszi a külföldiek számára a kannabiszt. Nem véletlenül választották ezt a napot, hiszen ez Hollandiában a felszabadulás ünnepe.