Nem költünk eleget ártalomcsökkentésre

Nem csak Magyarországon vannak válságban a tűcserék: az nemzetközi AIDS konferencián ma bemutatott friss globális jelentés szerint a gazdasági válság kitörése óta a kormányok egyre kevesebb pénzt költenek a fertőző betegségek megelőzésére.

Az ártalomcsökkentés lényege, hogy nem moralizáló, pragmatikus segítséget nyújt drogfogyasztóknak ahhoz, hogy biztonságosabb módon és környezetben fogyaszthassák az általuk választott szereket. Ez nem csak az ő érdekük – hanem az egész társadalomé, hiszen ha ma nem költünk a viszonylag olcsó ártalomcsökkentésre, holnap majd fizethetjük a költséges következmények árát. A legismertebb ártalomcsökkentő program a tűcsere, amely steril eszközöket biztosít a drogfogyasztóknak, hogy így elkerülhessék a különféle fertőzéseket, mint a HIV és a hepatitis B és C vírusok. Ezek a fertőzések ma éppen az intravénás szerhasználók körében terjednek a leggyorsabban.

A UNAIDS szerint az ártalomcsökkentés az egyik leghatékonyabb HIV-megelőzési módszer. 2011-es becslésük szerint elégséges pénzügyi forrásokkal az ártalomcsökkentés 2011 és 2020 között 12,2 millió új HIV fertőzést és 7,4 millió AIDS halálesetet előzhetett volna meg. Bár az ártalomcsökkentésnek nem célja a leszoktatás, fontos lépcsőfokot jelenthet a leszokást célzó programokba, ezért ma már a nemzetközi ajánlásokban közhelynek számít, hogy a jó ellátórendszerben a tűcsere, a detox vagy a rehab ugyanannak az ellátási láncnak az egymáshoz kapcsolódó elemei. Sajnos ez a lánc az utóbbi években sok országban, így Magyarországon is megszakadni látszik, ugyanis a gazdasági válság és a politikai rövidlátás miatt az ártalomcsökkentésre fordított források egyre csökkennek.

Ez derült ki a három nemzetközi szervezet - a Nemzetközit Drogpolitikai Konzorcium (IDPC), a Nemzetközi HIV/AIDS Szövetség (International HIV/AIDS Alliance) és a Nemzetközi Ártalomcsökkentő Egyesület (HRI) – közös jelentéséből, amit a nemzetközi AIDS konferencia alkalmából mutattak be ma. Az ENSZ becslése szerint 2015-ben 2,3 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy hatékonyan megelőzzük a HIV járványt az intravénás drogfogyasztók körében, azonban a nemzetközi donorok egyelőre csak 160 millió dollárt fektettek be, mindössze 7%-át annak, amire szükség lenne. Márpedig az ártalomcsökkentésre fordított támogatások 90%-a nemzetközi donoroktól jön, nem nemzeti kormányoktól. Az egyik legjelentősebb nemzetközi donor a Globális Alap az AIDS, Tuberkolózis és Malária ellen, amelyet 2002-ben hozott létre Kofi Annan ENSZ főtitkár, hogy a tehetősebb országok pénzügyi forrásaiból a szegényebb országok járványellenes programjait támogassa. Az Alap azóta 55 országban támogatott ártalomcsökkentő tevékenységet 430 millió dollár értékben. 2011-ben azonban a gazdasági válság miatt az Alap leállította a 11. pályázati kiírást. Míg a 10. pályázati kiírás eredményeként 732 millió dollár értékben 32 országban nyújtottak támogatást, addig a 2011-ben 112 millió dollár értékben támogattak programokat 16 országban. 

 


David Wilson közgazdász professzor (University of New South Wales), aki közegészségügyi programok költséghatékonyságát elemzi, kijelentette: „évek óta vizsgálom a HIV megelőzési programokat, és újra és újra arra az eredményre jutottam, hogy az ártalomcsökkentés a legköltséghatékonyabb közülük.” Mégis, jelentős szakadék tátong az ártalomcsökkentés iránti igény és a ténylegesen hozzáférés között: a világon élő 16 millió injekciós drogfogyasztó 10%-a fér hozzá tűcseréhez, 8%-a helyettesítő gyógyszeres terpáiához és csupán 14%-uk fér hozzá HIV-gyógykezeléshez.

Ez a helyzet pedig a jövőben valószínűleg romlani fog. Számos olyan ország ugyanis, ahol a járványügyi helyzet a legsúlyosabb, az utóbbi években átkerült az alacsony jövedelmű országok kategóriájából a közepes jövedelmű országok kategóriájába – ezzel pedig elestek a fő nemzetközi pályázati forrásoktól. A donorok logikája az, hogy amennyiben egy államnak jelentős bevételei vannak, akkor magának kell biztosítania a HIV-megelőzés forrásait. A kormányoknak azonban gyakran eszük ágában sincs biztosítani azoknak a megelőző programoknak a folyamatos működését, amelyeket korábban nemzetközi pénzből alapítottak. Az intravénás szerhasználók 75%-a ma már közepes jövedelmű országokban él. A nemzetközi közösség által meghatározott cél, hogy 2015-ig 50%-al csökkentsék a HIV előfordulását az injekciós szerhasználók körében, álom marad.

Vietnám az egyik legjobb példa, hogy milyen pozitív hatást gyakorolhat az időben bevezett ártalomcsökkentés a HIV-járványra: amióta a kormány jelentős nemzetközi pénzügyi támogatással bevezette ezeket a programokat, a HIV-fertőzések száma évről évre csökken. A hivatalos becslések szerint a tűcserék 2003 és 2012 között 31 ezer fertőzést és 872 halálesetet előztek meg Vietnámban!

Hasonló jó példa Ukrajna, ahol a kormány a narancsos forradalom után jelentős pénzt fektetett be az ártalomcsökkentés támogatásába, azóta a HIV fertőzések aránya jelentősen csökkent. Sajnos a Globális Alap kivonulásával és a mostani polgárháborúval ennek a trendnek vége szakadt, jövőre már csak töredékét kapják meg a szervezetek annak, amit a múlt évben. A járvány kárait pedig nem csak pénzben, hanem emberi életekben is ki lehet fejezni. Amióta a megszállt Krímben az oroszok bezárták az opiátfüggők helyettesítő gyógyszeres kezelését (Oroszországban ez tiltottnak számít!), a 800 kliensből már 30-an haltak meg. A megszállt Kelet-Ukrajnában az ártalomcsökkentő szervezetek dolgozóit rendszeresen zaklatják a szeparatisták paramilitáris alakulatai, Donyeckben például egy utcai megkereső munkást elraboltak és megkínoztak, csak azért, mert HIV pozitív – mondta el a Drogriporternek Szvitlana Moroz donyecki szociális munkás.

A jelentést kiadó három nemzetközi szervezet szerint a Globális Alapnak meg kell változtnia a pályázati feltételeit: ne csak az alacsony jövedelműnek minősített országokban támogassanak ártalomcsökkentő programokat, hanem azokban a közepes jövedelmű országokban is, ahol a járványveszély a legsúlyosabb. A nemzetállamoknak jóval nagyobb pénzforrásokat kell biztosítaniuk a Globális Alap számára, és garantálniuk kell, hogy az Alap a források arányos részét fordítja az ártalomcsökkentő programok támogatására.

Fontos az a jelszó is, amit a UNAIDS adott ki az országoknak: Ismerd meg a járványodat! (Know your epidemic!) - magyarul megfelelő kutatásokra is szükség van a helyi járványügyi helyzet felmérésére. A jelentés felhívja a figyelmet, hogy csupán 89 országból van adat az injekciós drogfogyasztók számáról, és 111 országból a HIV előfordulásáról a drogfogyasztók körében. Magyarországon például már évek óta nem készült becslés sem a drogfogyasztás előfordulásáról általában, sem pedig az injekciós drogfogyasztók számáról. Ha bizonyíték alapú politikát akarunk folytatni, az nem lehetséges enélkül. 

Sárosi Péter
Melbourne, Ausztrália

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.