1000 dollár egy tabletta a májbetegeknek

Nem tévedés, ennyibe kerül egyetlen hepatitis C vírussal élő ember napi gyógyszeradagja az USA-ban egy új, minden eddiginél hatékonyabb gyógyszerrel, a Sovaldival. A szegényebb országokban a gyógyszer olcsóbb ugyan, a betegek mégis sokkal kevésbé férnek hozzá. A civil aktivisták eléggé berágtak a gyógyszert forgalmazó Gilead cégre, és odacsaptak az asztalra.

Nem is csak odacsaptak, hanem rögtön egy nyers sertésmájat pakoltak oda tiltakozásul Gregg Alton, a Gilead gyógyszercég topmenedzsere elé, aki az AIDS 2014 konferencián adott elő az új gyógyszerről, a Sovaldiról (sofosbuvir). Ez a szer minden eddiginél hatékonyabb eredményeket ért el, nem csak a betegek kezelésében, de abban is, hogy mesés profitot hozott a cégnek. Amióta az amerikai élelmiszer- és gyógszerügyi hatóság (FDA) engedélyezte a gyógyszert, 3 milliárd dollár értékben adtak el belőle! Alig kezdett bele a mondókájába Mr. Alton, az előadótermet ellepték a különféle nációkhoz tartozó aktivisták, akik olyan transzparenseket hoztak magukkal, mint például “A GILEAD gyilkol!” vagy a “HepC bűnöző!”. A Drogriporter filmes csapata felvette az akciót, lásd lejjebb!

Jelenleg 185 millió ember él hepatitis C vírussal a világon, a Föld teljes lakosságának 3%-a. A járvány ma a leggyorsabban az injekciós drogfogyasztók körében terjed, de akár egy fogkefe vagy borotva megosztásával is el lehet kapni a fertőzést. A hepatitis C ma már gyógyítható, a legtöbb fertőzött mégsem fér hozzá a gyógykezeléshez, és évente 350 ezer ember hal meg a hepatitis C által okozott májbetegségben. A hepatitis C gyógykezelés eddigi leghatékonyabb gyógyszerének, a peg-Interferon-alfának az árát ugyanis olyan magasan tartják az azt forgalmazó Roche és Merck gyógyszercégek, ami gyakorlatilag elérhetetlenné teszi azok számára, akik szerencsétlenségükre nem képesek kifizetni az akár 18 ezer dollárba kerülő kúrát, és olyan országban élnek, ahol a társadalombiztosítás nem állja a kezelés költségeit.

Márpedig a hepatitis C-vel élők nagy része ebbe a kategóriába tartozik. Egyes legszegényebb, alacsony jövedelmű országokban a gyógyszercégek lehetővé teszik olcsóbb generikus gyógyszerek piacra dobását – de csak akkor, ha nem hozzák forgalomba azokat más országokban a gyógyszermultik engedélye nélkül. A betegek nagy része, mintegy 73%-a ún. közepes jövedelmű országokban él, ahol a gyógyszercégek ugyan jóval olcsóbban szabják meg a gyógyszerek árát, mint a magas jövedelmű országokban, azonban az áltagember számára még így is sokkal hozzáférhetetlenebbek. Az interferont felváltó új, hatékonyabb gyógyszer, a Sovaldi ezekben az országokban átlagosan 2000 dollárba kerül 12 hetes kezelésenként. Egyiptomban például a teljes éves egészségügyi költségvetés sokszorosába kerülne, hogy minden rászorulót ellássanak a gyógyszerrel – figyelmeztet az Orvosok Határok Nélkül szervezet új jelentése

A gyógyszercégek arra hivatkoznak, hogy rengeteg pénzt kellett befektetniük a gyógyszer kifejlesztésébe és előállításába, amit most szeretnének visszanyerni. Ennek ellentmond, hogy az interferon-alapú gyógyszerek már egy évtized óta a piacon vannak, a Merck 2012-ben 6,7 milliárd dollárnyi, a Roche 15,1 milliárd dollárnyi profitot termelt. Nyilvánvaló, hogy a befektetett költségek már réges régen megtérültek. Ami a Sovaldit illeti, a Liverpool-i Egyetem kutatói kiszámolták, hogy egy 12 hetes kúrához elegendő gyógyszer előállítási költsége 68-136 dollárba kerül, és nem 84 ezer, de nem is 2 ezer dollárba, amennyiért a Gilead árulja.

Pauline Londeix francia aktivista, az Orvosok Határok Nélkül jelentésének egyik szerzője szerint a megoldás az, hogy lehetővé kell tenni az olcsó generikus gyógyszerek versenyét. Erre szerinte lehetőséget ad a szellemi tulajdon oltalmáról szóló 1994-es TRIPS egyezmény 31. cikkelye. Eszerint az egyes államok a szabadalmazott termékek gyártására engedélyt adhatnak más gyártóknak a szabadalmaztató cég engedélye nélkül is. Egy másik lehetőség a szabadalom megtámadása – az új molekulák ugyanis gyakran csak annyira különböznek egymástól, mint a “forradalmian újként” reklámozott mosópor a “hagyományos” mosószertől. (Pauline Londeix konferencián megtartott előadását elérheted itt!)   

Sárosi Péter
Videó: Takács István
Melbourne, Ausztrália