A szigorú drogpolitika a HIV-járvány receptje


Büntetőjogi szigor + kevesebb ártalomcsökkentés = HIV-járvány. Romániában már bevált a recept, most Magyarországon is éppen ezt főzi a kormány. 

Magyarországon még mindig sokan tagadják, jobb esetben nem vesznek róla tudomást, hogy milyen szoros kapcsolat van a szemellenzős, moralizáló tiltáson alapuló drogpolitika és a HIV-járvány között. Pedig gondoljunk csak bele, mennyire abszurd, hogy egy a fiatalok megmentésére hivatkozó politika az elsőszámú okává válik annak, hogy fiatalok egy gyógyíthatatlan betegséget okozó vírussal fertőződjenek meg.  

A recept tök egyszerű: végy egy nagy adag intravénás drogfogyasztót, lehetőleg minél többet a társadalom margójáról. Börtönözz be minél többet közülük a drogellenes harc jegyében. Szüntess meg tűcseréket, vagy legalábbis érd el, hogy kevesebb steril fecskendő és HIV-tesztet osszanak ki a drogfogyasztók között. Főzd az egészet saját levében, néha kavargasd meg, amíg forrni nem kezd a HIV-járvány.  

Ott van például a román példa, ahol egyenesen a börtön vált a HIV-járvány melegágyává, egyfajta laboratóriumi lombikká, ahol kitűnően megfigyelhetőek a járvány kitörésének okai. A börtönökben ugyanis a drogfüggők jelentős része nem válik drogmentessé, a drogok bejutnak a rácsok mögé is, viszont a steril eszközökhöz és a HIV-szűréshez való hozzáférés jóval nehezebb. Ezt a román börtönökben, okosan, tűcsere programokkal és HIV-szűréssel ellensúlyozták. 2010 körül azonban drasztikusan lecsökkentették ezen programok költségvetését. Lássuk az eredményt! 

1. 2010-ben tizenötödére csökkent a börtönökben a kiosztott HIV-tesztek száma.

2. 2010-ben harmadára csökkent a börtönökben kiosztott steril tűk és fecskendők száma. 

3. 2011 és 2013 között 99-től 321-re nőtt a HIV pozitív fogva tartottak száma.  

Azoknak a csökkent empatikus készségekkel megáldott honfitársainknak, akik ebből csak annyi következtetést vonnak le, hogy "dögöljenek meg a drogosok", van egy rossz hírem: a HIV járvány nem áll meg a drogfogyasztóknál. És a járvánnyal szemben a magyarok semmivel sem védettebbek, mint a románok. 

Van még kérdés? 

Nézd meg Drogriporter filmjét a romániai HIV-járványról!

Sárosi Péter