Drogfogyasztói szobák Barcelonában

Nézd meg a katalán ártalomcsökkentő aktivistával készült inspiráló interjúnkat arról, hogy miként segítettek a felügyelt drogfogyasztói szobák a barcelonai drogprobléma visszaszorításában!

A ’80-as évek végén Barcelonában megszaporodtak a túladagolások és komoly HIV járvány alakult ki az intravénás fogyasztók között. A politikai pártok, a civil közösség és a szakértők együttműködésének köszönhetően a város közegészségügyi válasszal szolgált a fenyegetésre, amely sikeres és inspiráló példát nyújt más városoknak. Barcelona minden kerületében integrált központokat létesítettek, ahol a droghasználók biztonságos környezetben, steril felszereléssel fogyaszthatnak drogot. Ezekben a központokban szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz is hozzáférnek, beleértve a detoxikálást, a rehabilitációt vagy a HIV és hepatitis kezelést. A lakosság kezdeti ellenállásának dacára – ami egyszer a felügyelt drogfogyasztói szoba felé vezető autóút lezárásában csúcsosodott ki – mára az emberek többsége sikeresnek látja ezeket a központokat, amik biztonságosabbá és egészségesebbé teszi az utcákat. 
 
A TASZ Drogriporter programja 6 város civil szervezeteivel közösen elindította az „Adj helyet a változásnak!” kampányát, hogy támogassa a hasonló városi drogpolitikákat, beleértve a drogfogyasztói szobákat. E városok számára Barcelona példája megmutatja, hogy a városi drogproblémák kezelésére nem a kriminalizálás és a bebörtönzés a megoldás, hanem a droghasználók számára nyújtott gyakorlati és ítéletektől mentes segítség. 
Kérjük, írd alá az alábbi petíciót!
 


Olvasd el az Open Society Foundations által kiadott jelentést Katalónia innovatív drogpolitikai megközelítéséről!