Legális fűpiacot hoz az újév Kaliforniában

Lehet-e majd füvet árulni a striptease bárokban? Kiszállíthatják-e drónok házhoz az online megrendelt marihuánát? Nos, mint az alábbi cikkből kiderül, a kaliforniai törvényhozók mindenre gondoltak.

Január elsejétől hatályba lép az új kannabisszal kapcsolatos jogi szabályozás Kaliforniában. Ezzel Kalifornia a világ legnagyobb legális fűgazdaságává válik. Az állam hatóságai nemrég tették közzé a legalizáció forgatókönyvét - avagy a termesztés, feldolgozás, forgalmazás és fogyasztás szabályait. A 274 oldalas anyag kitér szinte minden apró részletre, az ehető kannabisz-termékektől a házhoz szállításon keresztül az üzletek nyitvatartási rendjéig.

Íme néhány részlet:

- Csak azokon a településeken kezdődhet el január 1-jén a legális forgalmazás, amelyek önkormányzata kiadta a megfelelő engedélyeket. Ilyen például Los Angeles. Mivel több település, köztük San Fransisco, még le van maradva az engedélyezési eljárás kidolgozásában, ezeken a településeken később nyílhatnak meg a boltok.

- A kannabiszt áruló üzletek reggel 6 és este 10 között lehetnek nyitva, és legalább 600 láb (182 méter) távolságban kell lenniük iskoláktól és szociális ellátóhelyektől, és kötelező bekamerázni őket.

- Ingyenes termékmintákat csak gyógyászati kannabisz-pácienseknek és hozzátartózóknak lehet majd adni.

- Tilos kannabiszt forgalmazni striptease bárokban.

- Az üzletek tulajdonosainak meg kell váltaniuk a licenszeket, amelyek ára egy egyszerű házhoz szállító szolgáltatás esetében 800 dollár évente, de a 4,5 millió dolláros évi forgalommal rendelkező multifunkcionális vállalkozások esetében elérheti a 12 ezer dollárt is. 

- Bár a Mezőgazdasági Minisztérium először egy hektárban akarták maximálni a kannabisz-farmok termőterületét, ezt a tervet végül elvetették. Nem lesz korlátozva az sem, hogy ugyanazon személynek hány ültetvénye lehet. Ez nagy ültetvények kialakulásához vezethet és nem kedvez a családi vállalkozásoknak. A kistermesztők nem túl boldogok emiatt.

- A házhoz szállítás engedélyezve lesz, de csak emberek által irányított gépjárművel, tehát drónokkal nem. Nem lesznek marihuánás hajtás-pajtás biciklifutárok sem.

- Az ehető kannabisz termékek maximális THC tartalmát adagonként 10, kiszerelésenként 100 milligrammban határozták meg. Nem nevezhetik cukorkának a terméket, nem formázhatják ember, állat vagy növény alakba, nem használhatnak olyan csomagolást, amely alapján a gyermekek összetéveszthetik a terméket a szimpla édességgel.

- Tilos lesz kannabisszal dúsítani alkoholos, nikotinos, koffeines vagy egyéb legális drogot tartalmazó terméket - sőt, még tengeri herkenytűket (!) sem.

- A reklámozást szigorúan korlátozni fogják. Csak olyan reklámokat engedélyeznek, amelyek csak 21 évesnél idősebbekhez juthat el.

- Kannabisszal kapcsolatos rendezvényeket csak hatósági engedéllyel lehet majd rendezni.

- Minden terméket laboratóriumban be kell vizsgálni.

- A legalizációs valószínűleg feljebb viszi az árakat, hogy pontosan mennyivel, az még nem biztos. Ennek magyarázata, hogy a legális fűre magas adót vetnek ki. Ez egyrészt jó, hiszen a fűipar a várakozások szerint évente 1 milliárd (!) dolláros évi adót generál majd, ennek egy részét visszaforgatják oktatásba, egészségügybe. Másrészt viszont ha az árak túl magasak lesznek, megmarad a feketepiac. Márpedig a legalizáció fő előnye, hogy kiveszi a terméket a feketepiac kezéből. (Ez egyébként nem minden legalizáló államban volt így: Washingtonban például csökkent a fű ára a legalizáció után.)

A kannabiszban utazó vállalkozók és aktivisták vegyes fogadtatásban részesítették az új szabályozást. Chris Conrad kannabisz-szakértő szerint például a szabályok túl terjedelmesek és ez megnöveli a kannabisz-üzletbe való belépés küszöbét, hiszen a kis vállalkozások nem fognak tudni versenyzni a nagyvállalatokkal abban, hogy megfelelő jogászokat alkalmazva kisilabizálják a jogszabályokat. Márpedig a szabályok be nem tartása nem csak az állami, de a szövetségi hatóságok rosszallását is kiválthatja (szövetségi szinten a kannabisz illegális marad). "A kannabisz-közösség rendkívül kreatív," véli Condrad. "Túlélték a drogellenes háborút is, annál rosszabb biztosan nem lesz."

Az új legális kannabiszpiac bizonyára nem fogja egyik napról a másikra megtalálni a helyes egyensúlyt. A gyakorlatban dől el, hogy melyik szabályok működnek jól, és melyek nem. Az is, hogy a hatóságok mennyire fogják őket végrehajtani, és mennyire tud rugalmasan reagálni a rendszer a piac változásaira, illetve mennyire képes érvényesíteni a közegészségügyi szempontokat. Mind minden az USA-ban, a kannabisz legális piaca is alapvetően egy profitot termelő kapitalista piac lesz, ennek minden társadalmi egyenlőtlenségével együtt. A drogellenes háború befejezése és a feketepiac visszaszorítása azonban egyértelműen pozitív és szükséges lépés.

Sárosi Péter

TÁMOGASD A DROGRIPORTERT, HOGY MÉG TÖBB CIKKET, VIDEÓT TUDJUNK KÉSZÍTENI A JÓZAN, BIZONYÍTÉKOKON ÉS EMBERI JOGOKON ALAPULÓ DROGPOLITIKÁÉRT!