A népszerű drogszakember négy szabálya

Ha népszerű drogmegmondóember akarsz lenni Magyarországon, akkor észben kell tartanod néhány alapszabályt.

1. Ne említsd, hogy az alkalmi drogfogyasztással nincs semmi baj

Csak úgy lehetsz népszerű, ha megfelelsz azoknak a társadalmi elvárásoknak, amelyek szerint az illegális drogfogyasztásnak nincsen elfogadható formája. Fenn kell tartanod azt a morális feszültséget, ami a drogfogyasztást a zsidó-keresztény kultúrkörben a deviáns cselekedeteknek kijárú bűntudattal és szégyennel veszi körül. Hangsúlyozd a drogfogyasztás ártalmait, de az Isten szerelmére, ne beszélj arról, hogy az emberek többsége azért drogozik, mert - az örömet okoz. Ne beszélj a pozitív élményekről, az élvezetről, mert akkor rögtön megvádolnak, hogy te drogpropagátor vagy - csak a szenvedésről, a fájdalomról és a halálról beszélj. Ne áruld el, hogy a drogfogyasztók többsége alkalmi fogyasztó és nem válik függővé, és hogy a fűtől nem vezet egyenes út a heroinhoz. Ne áruld el azt se, hogy a drog csak az egyik része a képletnek - a környezet (setting) és az ember belső valósága (set) legalább annyira fontos.

2. Ne helyezd társadalmi kontextusba a drogfogyasztást

Ha a drogfogyasztással együtt járó problémákról beszélsz, akkor véletlenül se említsd, hogy ezek nagy része bizony nem légüres térben történik. Ülj föl arra a vonatra te is, ami a drogfüggők további megbélyegzéséhez vezet azáltal, hogy kizárólag az egyéni felelősségüket hangsúlyozzuk és bűntudatot és szégyent keltünk bennük. Ne említsd, hogy a problémás fogyasztók jelentős része gyermekkori traumáktól és kezeletlen pszichiátriai zavaroktól szenved, diszfunkcionális családban nőtt fel. Ne kelts bűntudatot a közvéleményben azzal kapcsolatban, hogy több százezer embert hagy vegetálni a társadalom margóján, afrikai körülmények között, szegregátumokban, ahol a drog nem az élvezet, hanem a túlélés eszköze. Hogy a kisstílű utcai dílerek, akiknek a földre teperését a rendőrség olyan nagy csinnadrattával filmezi le, maguk is a nyomorból próbálnak menekülni (sikertelenül).

3. Semmiképpen ne mutass rá az állam/kormány/rendszer felelősségére

És ha már fel is vetődnek ezek a problémák, akkor semmiképpen se mutass rá arra, hogy bizony az államnak, a deres halántékú, pocakos politikusainknak milyen nagy felelőssége van abban, hogy annyi ember élete kényszerül zsákutcába, mint amilyen a függőség vagy a hajléktalanság. Hogy mennyi mulasztás és tudatos, cinikus bűn terheli a döntéshozók lelkét, akik az emberek zsigeri félelmeit és szorongásait kisebbségi csoportokra fókuszálva sütögetik a saját politikai pecsenyéjüket. Maradj meg “semlegesnek” és “politikamentesnek”, véletlenül se említsd, hogy a drogfogyasztók büntetése káros, és ne hívj fel a dekriminalizációra, mert akkor elásnak, mint drogliberalizátort.

4. Ne beszélj ártalomcsökkentésről

A legjobb, ha nem említed azt, hogy a drogfogyasztás ártalmai csökkenthetők. Inkább kezdj el te is kizárólag felépülésről beszélni, az kockázatmentes, hiszen a legtöbb ember a drogmentesség szinonímájaként érti. Ezáltal elkerülheted, hogy meggyanúsítsanak azzal, hogy esetleg a drogfogyasztás nem minden formáját tartod Isten és természet ellen elkövetett bűnnek (lásd első pont). A tűcsere helyett inkább beszélj “felépülés előkészítő programról,“ tű helyett pedig “felépülést elősegítő eszközről”. Persze csak ha muszáj.  

Ha észben tartod ezt a négy alapszabályt, akkor népszerű drogmegmondóember lehetsz Magyarországon, hiszen meghagyod az embereket dagonyázni kényelmes előítéleteik pocsolyájában.  

Sárosi Péter