Drogok és Emberek 1. - Mi a drog?

A Drogriporter új filmsorozatában olyan alapfogalmakat és jelenségeket tisztázunk a drogok világából, amelyeket a közvélemény gyakran érteni vél - de valójában nem ért meg igazán.

"Soha nem drogoztam, elég nekem a cigi meg az alkohol is." "Azért tilos drogozni, mert veszélyes az egészségre." "A tiltással elrettenthetjük a fiatalokat attól, hogy drogozzanak." Rengeteg hasonló állítással találkozunk a hagyományos és a közösségi médiában. Sok közülük elsőre akár nagyon meggyőzőnek tűnik, a "józan paraszti ész" alapján. A közös bennük az, hogy rosszul értelmeznek olyan alapfogalmakat, mint amilyen például a drog, és elavult előítéleteket tekintenek megkérdőjelezhetetlen igazságnak. Már régóta kacérkodtunk a gondolattal, hogy egy olyan tájékoztató videósorozatot indítunk azzal a céllal, hogy nagyon egyszerűen és közérthetően elmagyarázzuk a szélesebb közönségnek a köznyelvben gyakran zavarosan, hibásan használt fogalmakat, jelenségeket. Erről szól a Drogok és Emberek sorozat a Drogriporteren (angolul Just Say Know címmel fut). Az első epizódban rögtön a közepébe vágunk: elmagyarázzuk, mi is az, hogy drog.

Amennyiben segítő, nevelő, tájékoztató vagy oktató munkát végzel, akkor ingyen felhasználhatod ezeket a tájékoztató videókat, a forrás megjelölésével elküldheted, levetítheted bárkinek!

A sorozat elmúlt évek cikkeinek, előadásainak, filmjeinek tudásanyagából táplálkozik, azokat próbálja röviden összefoglalni. A Drogriporter magyar oldal működését jelenleg nem támogatja senki - kizárólag a nemzetközi munkánkra tudunk pénzt szerezni. Amennyiben fontosnak tartod, hogy magyar nyelven is elérhetőek legyenek hasonló videók és cikkek, kérünk, támogasd a Jogriporter Alapítvány munkáját! Sok kicsi sokra megy.

Videó: Takács István Gábor
Szöveg, narrátor: Sárosi Péter