HepaGo - Segítség az utcán élőknek járvány idején

A 2020 májusában elindult HepaGo program célja, hogy az utcán élő drogfogyasztóknak és szexmunkásoknak segítsen. Többek között abban, hogy bejussanak hepatitis C kezelésbe.  A programot az alábbi videóban mutatjuk be:

(Itt megtekinthető a film 4 perces, rövidebb változata is. A magyar felirat a CC gombra kattintva kapcsolható be. Ha a beszélgetést szeretnéd megnézni a program munkatársaival, akkor kattints ide!)

Ma már a korábbi interferon kezelésnél jóval hatékonyabb tablettás gyógyszerek állnak rendelkezésre, hogy a hepatitis c vírussal fertőzött embereket meggyógyítsák. A probléma azzal van, hogy a marginalizált emberek nem tudnak erről, nincsen kapcsolatuk a segítő rendszerrel és a korábbi negatív tapasztalataik miatt nem is keresik azt. Ezért viszi el hozzájuk ez az új program a hepatitis C, HIV és szifilisz szűrés lehetőségét a város számos pontjára busszal. 

Ha hepatitis C (HCV) pozitív lesz valakinek a tesztje, akkor az egész gyógykezelési folyamaton végigkísérik őket a HepaGo szociális munkásai. Május óta 200 ügyféllel vették fel így a kapcsolatot, akik közül 80 embert leszűrtek HCV-re, a 30 HCV pozitív ember pedig elkezdte a kezelésbe jutás folyamatát és 12-en már meg is gyógyultak közülük. 

A program másik fontos célja, hogy a Covid járvány idején az ügyfelek számára olyan alapvető higiéniai eszközöket nyújtsanak, amikhez nem férnek hozzá, mivel sokan közülük hajléktalanok. Maszkokat, fertőtlenítőszert, gumikesztyűt, törlőkendőt osztanak nekik, mert több olyan ügyfelük is volt, akik csak így tudtak felszállni a villamosra vagy boltba menni. Az esetleges kormányzati támadások miatt a program nem oszt tűket, de vénaápoló krémet, óvszert, vitamint, női higiénés eszközöket, mosakodási kellékeket igen.

Mi a hepatitis C?
A hepatitis C egy vírus, ami májgyulladást okoz. A fertőzöttek 15-25%-a spontán gyógyul, a többieknél krónikus betegség alakul ki. A májgyulladás enyhe fokú, de hosszú évek alatt a máj hegesedését okozza, ami idővel májrákhoz vezet. Magyarországon HCV-vel korábban elsősorban vérátömlesztés során lehetett megfertőződni, ma már leginkább az intravénás droghasználók között terjed. Nekem is volt olyan jó barátom, aki szüléskor kapott HCV-vel fertőződött vért, nem kapott itthon interferon kezelést, mert az orvosa ellenjavallotta, és 40 évvel a megfertőződés után belehalt a szövődményekbe. Ez 2007-ben történt. Ha rendelkezésre állt volna akkor az a gyógyszer amit ma használnak, 4 hónap alatt meggyógyult volna, és még ma is élne.

Mi a helyzet a hepatitis C-vel a droghasználók körében Magyarországon?A hepatitis C vírus előfordulása országosan 2011 és 2014 között 25%-ről 48,7%-ra növekedett, Budapesten pedig 60%-ra nőtt. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy a 2010-ben megjelent új típusú, szintetikus stimulánsokat rövidebb hatásuk miatt sokkal gyakrabban injektálták az emberek. A másik pedig az volt, hogy ugyanebben az időszakban az ártalomcsökkentő programok költségvetését drasztikusan lecsökkentették, így a kiadott tűk száma is lecsökkent (a 2011-es 650000 fecskendőről 188696 darabra 2015-ben, majd 83341-re 2018-ban). A két legnagyobb Budapesti tűcsereprogram 2014-es ellehetetlenítésével pedig a kapcsolatok száma is olyan drasztikusan lecsökkent, hogy 2015 után a következő országos szűrést csak 2018-ban tudták összehozni a szakemberek. A 2018-as eredmények azért egyeznek meg nagyjából a 2014-essel, mert azoknak az intravénás droghasználóknak a nagy része, akiket korábban elértek, kiesett a szakemberek látóteréből. Egyszerűen nem volt többé kapcsolatuk több ezer emberrel.

A szerhasználat módját illetően meg kell jegyezni, hogy a kutatások és a személyes beszámolók szerint is sokan átálltak az injektálásról az új típusú szintetikus stimulánsok (jelenlegi utcai nevűkön kréta, kristály) fóliázására. Aki továbbra is injektál, ő patikából, vagy a maradék pár tűcsereprogramból szerzi be az eszközét. Általában el szokták mondani, hogy nehezebb fecskendőhöz jutni mint régen és a fecskendők megosztása a körükben továbbra is magas. A nyolcadik kerületi tűcsere program kinyírásáról 2014-ben forgattunk díjnyertes dokumentumfilmet (Szoba a nyolcban), a következményeiről 2015 júniusában (Élet a tűcsere bezárása után) és decemberében (Forró a vérem).
Miben más az új típusú hepatitis gyógyszer?Korábban interferon és ribavirin kombinációját alkalmazták, alacsony, 40-45%-os hatékonysággal. Az interferont naponta kellett hasba injektálnia a betegnek, és rengeteg mellékhatása volt. Láz, fogyás, izületi- vagy izomfájdalom és depresszió voltak a gyakori és nagyon kellemetlen mellékhatások. 2011 környékén forradalmasította a hepatitis c gyógyítását az első direkt vírusellenes szerek (DAA) megjelenése. Évekig ezek még nagyon drágák voltak (egy kezelésnek kezdetben 24 millió forintnak megfelelő dollár volt az ára az Egyesült Államokban), és civil szervezetek harcoltak a kezelés árának csökkentéséért. Mára az árak lejjebb mentek, itthon egy teljes kúra 1,2 millió forintba kerül, ami kifejezetten költséghatékonynak számít. A gyógyszereket 4 hónapig, szájon át kell szedni, és  95%-ban hatékonyak. A maradék 5%-pedig egy második körben más gyógyszerrel biztosan meggyógyul. A gyógyszereknek minimális mellékhatása van, az egyik legsúlyosabb az, hogy nagy étvágyat csinál. 

Magyarországon a teljes kezelés tb támogatott. Az utcán élőknek  is lehetőségük van a tb támogatásra, amennyiben hajléktalannak nyilvánítják őket, ebben pedig a szociális munkások segítenek. A HepaGo szociális munkásainak egyöntetű tapasztalata az, hogy az ügyfelek együttműködőek, megjelennek az időpontokon és szedik a gyógyszert, még akkor is ha az utcán élnek(túl).

Mára tehát valósággá vált az, hogy a teljes magyar társadalmat hepatitis c mentessé tegyük. Ehhez viszont az kell, hogy elérjük és segítsük kezelésbe jutni azokat az embereket is, akik a társadalom perifériáján élnek. A HepaGo csapatának ez a küldetése.

Film és szöveg: Takács István Gábor, Drogriporter.
Köszönjük a film zenéjét a Santa Diver zenekarnak.