EU eljárás Magyarország ellen a gyógyászati kannabisz miatt

Forrás: https://www.pxfuel.com/en/free-photo-xvmou

A magyar kormány decemberben az ENSZ-ben megtörte az EU egységét és a gyógyászati kannabisz álláspont ellen szavazott.

Az EU Bizottság honlapján ma tették közzé, hogy kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen, amiért az EU közös, a kannabisz gyógyászati alkalmazását szorgalmazó álláspontja ellen szavazott az ENSZ-ben. A Bizottság hivatalos jegyzéket intézett a magyar kormányhoz, aminek most két hónapja van arra, hogy erre reagáljon. Amennyiben a Bizottság nem kap kielégítő választ, akkor indoklással ellátott véleményt küld. Ha a kormány nem szünteti meg a jogsértést, azkor az EU Bírósága elé kerülhet az ügy.

Mint ahogy a Drogriporter arról december elején beszámolt, a magyar kormány negatív precedenst teremtett az ENSZ-ben, mivel a közös EU álláspont ellen szavazott és szólalt fel. A közös álláspont arról szólt, hogy a gyógyászati kannabisz felhasználását tegyék lehetővé az ENSZ tagállamok, és sorolják át a kannabiszt a nemzetközi egyezmények egy olyan jegyzékébe, amelyek tiltottak ugyan, de az orvosi alkalmazásuk lehetséges.

Magyarország képviseletében Dr. Dancs Ferenc, a migrációs kihívások kezeléséért felelős helyettes államtitkár szólalt fel. Elmondta, hogy a kannabiszfogyasztás mértéke az elmúlt évtizedekben drasztikusan és konzisztensen nőtt, ami szerinte már önmagában bizonyítja mennyire addiktív szerről van szó. Valójában azonban a szavazás nem arról szólt, hogy a kannabisz vajon függőséget okoz-e, hiszen az ENSZ döntése nem járt a kannabisz legalizálásával, csupán az orvosi felhasználás engedélyezésével. Ami a jóval veszélyesebb szereknél, így az opiátoknál is lehetséges.

Sárosi Péter

Ha tetszett ez a cikk, légyszíves támogasd a Drogriportert!