Baltimore befejezte a drogfogyasztók elleni háborút

Fotó: wiki

A népszerű sorozat, a Drót színhelyéül szolgáló város vezetése úgy döntött, nem üldözik többé a drogfogyasztókat és szexmunkásokat.

Baltimore város államügyésze, Marilyn Mosby bejelentette, hogy az ügyészség nem fog többé vádat emelni a prostitúcióval és kábítószer-használattal kapcsolatos, illetve hasonló más csekélyebb bűncselekmények elkövetőivel szemben. A hatóságok már a COVID-19 járvány kezdete óta türelmesebben jártak el a kisebb bűncselekmények esetén, ugyanis nem szerették volna növelni az amúgy is túlzsúfolt börtönök népességét, és ezzel a járványveszélyt.

"A mai napon Amerika drogfogyasztók elleni háborúja véget ért Baltimore-ban," jelentette ki a sajtónak. "Magunk mögött hagyjuk a szigorú büntetőpolitikát és a zéró-toleranciát a drogfüggőkkel szemben, aminek elsősorban a színes közösségek tagjai estek áldozatul."

A COVID Büntető-igazságszolgáltatási Politika névre keresztelt programot az egészségügyi hatóságokkal közösen dolgozták ki. A csekély bűncselekményekre és kihágásokra, mint amilyenek a szexmunka, a köztéri vizelés vagy drogfogyasztás, nem büntetőeljárással, hanem közösségi programok segítségével keresnek megoldást.

A program 18%-os csökkenéshez vezetett a baltimore-i börtönnépességben, miközben az erőszakos bűncselekmények száma 20%-al, a vagyon elleni bűncselekmények száma 36%-al csökkent.Mosby szerint az erőforrásokat a valóban súlyos bűncselekmények felderítésére fogják fordítani, amelyek még mindig rossz hírt kölcsönöznek a városnak. Így például a fegyveres rablásra, autólopásokra, drogkereskedelemre és szervezett bűnözésre. Az "értékes bírósági munkaidőt" nem azokra kell fordítani, akiknek a valódi problémája: a függőség.

Az ügyészség együtt dolgozik a Baltimore Krízisiválasz Vállalattal (BNCI), ami a mentális egészséggel és drogfüggőséggel kapcsolatos krízishelyzetekben gyors beavatkozást eszközöl. A megoldást a legtöbbször a mentális betegségek és a függőség korai felismerésével és kezelésbe vétellel lehet megtalálni. Illetve otthonteremtéssel, támogatott lakhatással.

A drogfüggőkhöz hasonló támogatást kapnak az utcai szexmunkások is, akik között nagy arányban találhatók marginalizált, traumatizált emberek, akik gyakran válnak erőszak áldozatává. A rejtőzködés helyett ezeknek a szexmunkásoknak most biztonságos menedékházakkal, utcai megkereséssel és egyéb közösségi ellátással segítenek.

Sárosi Péter

Ha szeretnéd, hogy Magyarországon se üldözzék a drogfogyasztókat, akkor támogasd a Drogriporter munkáját!