Metzineres: lázadó nők a rendszerszintű erőszak ellen

A barcelona-i Metzineres az erőszakot túlélő nők és nembináris emberek számára nyújt menedéket és egyben közösségi platformot a visszavágásra.

A Metzineres egy nem hagyományos barcelonai szociális program, ami olyan embereknek nyújt segítséget, akik a társadalom margójára sodródtak. Nem hagyományos, mert elsősorban nőknek és nem hagyományos nemi identitással, szexuális orientációval rendelkező embereknek nyújt segítséget. És azért sem hagyományos, mert teljesen másként közelíti meg azokat az embereket, akiknek segíteni akar: nem felülről mondja meg, hogy mi a problémájuk. Hanem abban segít, hogy közösséggé szerveződjenek, és alulról fölfelé határozzák meg a saját szükségleteiket és megoldásaikat.

Róluk készítettünk filmet helyi aktivistákkal együttműködve - tekintsétek meg alább magyar felirattal! 

Bár a mintegy 300 tag legnagyobb része fogyaszt drogokat, és mintegy felük mentális problémákkal is küzd - ezeket csak következménynek, és nem a fő problémának fogják fel. Hiszen a drogfüggőség és a mentális problémák gyakran csak megküzdési stratégiák, amelyek egy torz, erőszakos környezetbe való beilleszkedést szolgálják.A fő cél, hogy nyugodt, befogadó környezetet biztosítsanak számukra. Ennek része a menedék, erőszakos férfiaktól és rendőröktől egyaránt. Szállás, a tisztálkodás és evés. Orvosi ellátás, jogi segítség, családi tanácsadás. És éppígy az is, hogy a saját magukkal hozott szereket steril eszközökkel, felügyelt helyiségekben tudják elfogyasztani, ahol nem fenyegetik őket fertőzések vagy túladagolásos halál. Aki pedig úgy érzi, kész a leállásra, az is segítséget kap - de a józanság nem feltétele az egyéb segítségnek. 

Szigorú drogpolitika és erőszak: mi a kapcsolat?

Sokat lehet hallani a médiában arról, hogy a drogok hatására az emberek erőszakossá válhatnak. Pedig a legtöbb illegális szer fogyasztása és az erőszakos viselkedés között nagyon csekély összefüggés van. A leginkább a legális alkohol fogyasztása járul hozzá az erőszakos bűncselekmények elkövetéséhez. Ami miatt az illegális drogfogyasztás mégis összefügg az erőszakkal, annak elsősorban nem a szerek pszichoaktív hatásához - hanem a szigorú drogpolitikákhoz van köze.

A szigorú drogpolitika sokféleképpen hozzájárul az erőszak növekedéséhez. Egyrészt közvetlenül azáltal, hogy kriminalizálja a drogokat fogyasztó embereket. A drogellenes rendőri szigor minden országban elsősorban a társadalom legszegényebb, legmarginalizáltabb csoportjait érinti a leghátrányosabban. Másrészt pedig a tilalom egy feketepiac kialakulásához járul hozzá, ahol a konfliktusok megoldásának elsőszámú módja az erőszak. Az illegális drogkereskedelemből származó bevételek további erőszakos bűncselekmények elkövetését finanszírozzák.

Azok az emberek, akik egyébként is a társadalom margóján élnek, számos generációkon átívelő rendszerszintű problémával küzdenek. Szegénység. Hajléktalanság. Munkanélküliség. Családon belüli erőszak. A nők, illetve a nem hagyományos nemi identitással rendelkező emberek különösen gyakran válnak kiszolgáltatottá a kizsákmányolással és az erőszakkal szemben. A feldolgozatlan családi traumák, mentális problémák kéz a kézben járnak a drogfüggőséggel. A drogfogyasztás pedig egy olyan további stigmát jelent, ami miatt ezek az emberek akkor sem kapnak segítséget, ha erőszak áldozatává válnak. Hiszen a drogfogyasztás bűncselekmény: ami miatt büntetőeljárás indulhat ellenük, és elvehetik tőlük a gyereküket is.

Így tehát a szigorú drogpolitikák (és a szexmunkát kriminalizáló politikák) egyik mellékhatása, hogy éppen azok az emberek fognak a leginkább rejtőzködni, akik a leginkább támogatásra szorulnának.

Szöveg: Sárosi Péter
Kamera: Carmen Molina
Vágó: Takács István Gábor
Magyar felirat: Büki Barbara és Büki Péter