Kosztya Proletárszkij - Mától a teljes film megnézhető!

A Drogriporter kézzel rajzolt fesztiváldíjas animációs dokumentumfilmje egy szentpétervári aktivista és droghasználó börtön béli pokoljárását dolgozza fel. 

A 30 perces rajzfilm az oldal tetején, magyar felirattal indul el.

Kosztya Proletrászkij szentpétervári droghasználó és HIV aktivista volt, akinek korai halálát a börtönben elszenvedett kínzások és a HIV kezelésének megtagadása okozták. 

A rajzfilm Kosztya és édesanyja eredeti hanginterjúját használja. Célja, hogy emléket állítson Kosztyának és sok más embernek, akik nem élték túl a börtönkörülményeket. Vigyázat, felkavaró jelenetek láthatóak a filmben!

Kosztya korai halálát a Karéliai 4-es számú fegyenctelepen töltött három év alatt elszenvedett kínzások és a HIV gyógykezelésének megtagadása okozta. 

Oroszországban, ahol a kábítószer-függőség kezelése alig elérhető, a bebörtönzés vált a függőség leggyakoribb “megoldásává.” Azonban ezek az intézmények nem gyógyítanak. A börtönök ölnek.2017-ben, az Emberi Jogok Európai bírósága ítéletében úgy határozott, hogy Oroszország megsértette Kosztya emberi jogait azáltal, hogy megtagadták tőle a HIV fertőzésének kezelését, mialatt börtönben volt. A bíróság arra kötelezte Oroszországot, hogy Irinának, Kosztya édesanyjának  és egy másik elhunyt rab testvérének fejenként 20000 EUR kártérítést fizessen. A bíróság ítéletét itt lehet elolvasni. (Angol nyelven)

A 30 perces rajzfilmet a Jogriporter Alapítvány készítette, Ánya Szarang narrálta, Takács István Gábor rendezte és vágta, és Rontó Lili rajzolta, kockáról kockára. 

A film elnyerte a A 65. Országos Függetlenfilm Fesztivál fődíját, a Madridi Emberi Jogi Filmfesztiválon pedig a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat. Ezen felül 7 filmfesztiválon szerepelt sikerrel, többek között a 2020-as Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon.

A filmről és az oroszországi helyzetről további információt a rajzfilm hivatalos honlapján és korábbi cikkeinkben lehet találni. Írtam róla  részletesen itt a 444-es blogunkon, a Mércén, és publikáltak a filmmel kapcsolatban a HVG-n, a Dot and Line blogon, valamint meghallgatható egy hosszú beszélgetés az alkotókkal a Tilos Rádió Vosztok című műsorában, és a 2020-as Verzió programjában is.  A Filmvilág 2021 februári számában Schubert Gusztáv írt a filmünkről.

A film hivatalos oldalán minden további információ megtalálható.

A rajzfilm 3 év alatt készült el, részben közadakozásból, amit ezúton is nagyon köszönünk!

A drogriporter 17 éve azért dolgozik, hogy ne bántsanak, büntessenek meg vagy alázzanak meg senkit aki tiltott szereket használ. Ha szeretnétek, hogy még sokáig ilyen filmeket tudjunk készíteni, akkor kérünk támogassátok a Drogriportert itt!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.