Miért lenne szükség drogbevizsgáló programokra a hazai fesztiválokon?

Fotó: Sárosi Péter

A fesztiválokon való drogozásnak az egyik legnagyobb veszélye az, hogy az emberek nem tudják, mit tartalmaz a szer, amit vásároltak. Nálunk is szükség lenne drogbevizsgáló programokra, hogy ezt a veszélyt elhárítsuk.

Sötétnarancs - ilyen színre váltott a gyorsteszt az MDMA kristályként eladott szerre, amit egy ismerősöm vásárolt egy nagy hazai fesztiválon. Ez nem jó hír: azt jelenti, hogy nem vagy csak kevés MDMA-t tartalmazott. A fő összetevője valami más.

Szerencséje volt, hogy vásárolt gyorstesztet az Interneten, és kiderült, így nem fogyasztotta el. Magyarországon ugyanis, Nyugat-Európával szemben, a szigorú szabályozás miatt nem működnek drogbevizsgáló programok a fesztiválokon. Az állam még mindig üldözi a fogyasztókat ahelyett, hogy segítene elkerülni az ártalmakat.

A minap az ATV adásában járva (lásd fentebb) a riporter elsősorban arra volt kíváncsi, hogy miként lehet hatékonyabban lefülelnie a rendőrségnek a droghasználókat. Ehhez várt tőlem tippeket. Én pedig rámutattam, hogy illúzió azt gondolni, hogy rendőri eszközökkel meg lehet akadályozni a drogfogyasztást a fesztiválokon. Inkább arra kellene összpontosítani, hogy a fogyasztók segítséget kaphassanak. Többek között abban, hogy megtudják: mit is fogyasztanak.

A reagens tesztek színeinek értelmezéseFotó: DanceSafe

A sötétnarancs/barna színeződés azt jelezheti, hogy amfetamin (utcai nevén speed/spuri) vagy metamfetamin található az ismerősöm által vásárolt szerben. Hogy pontosan mi és mennyi, azt a gyorstesztekkel nem lehet megállapítani. Ezek az ún. Marquis tesztek ugyanis csak arra képesek, hogy a formaldehidből és kénsavból álló reagens folyadék elszíneződéséből megállapítható legyen, hogy egy adott szer jelen van-e fő összetevőként. Amennyiben a folyadék lilás-feketés színt vesz fel, akkor a fő összetevő anyag az MDMA.

Az MDMA az Ecstasy-ként is ismert partidrog hatóanyaga, ami a 80-as években ígéretes pszichoterápiás segédanyagból szabadult ki a feketepiacra és vált népszerűvé az elektronikus tánczenét kedvelők körében. A terápiás alkalmazása iránti érdeklődés manapság ismét megnőtt. Néhány év múlva az Egyesült Államokban legális gyógyszerként fogják alkalmazni a poszt-traumtikus stressz szindróma (PTSD) kezelésére.

A szer vagy tabletta (Ecstasy), vagy pedig kristályos törmelék formájában kerül forgalomba a feketepiacon. Ez utóbbiról az a hiedelem, hogy tiszta MDMA-t tartalmaz, a tablettákkal ellentétben, amelyeket gyakrabban ütnek fel más anyagokkal. A hiedelem azonban, mint a fentebbi példa is mutatja, hamis.
A kristály éppen úgy felüthető/hamisítható, mint a tabletta.Az MDMA-t többnyire orálisan, tehát szájon át fogyasztják (ritkábban orrba szippantva). A hatásai 30 perccel a fogyasztás után jelentkeznek, és vagy 4-6 órán át tartanak. Az agy félelemközpontja, az amygdala működését blokkolva, a szerotonin (és kisebb részben a dopamin) nevű ingerületátvivő anyag kibocsátására és lebontására fejti ki hatását.

A fogyasztó, a testi/lelki állapotától (set) és a környezettől/társaságtól (setting) függően ezt többnyire úgy éli meg, mint fokozott igényt a szocializációra, megnövekedett empátia-érzést, a társas érintkezések élvezetét. Terápiás közegben segít feldolgozni az elfojtott traumákat. Egy partin/fesztiválon viszont ideális táncolószer.

Az Ecstasy hatóanyaga, az MDMA nem különösebben mérgező szer. Az Ecstasy fogyasztásának legnagyobb veszélye, ha nem tudjuk, mi van benne.Nem mindenki vájtfülű, tudatos fogyasztó, aki az Internetről rendel magának jó pénzért Marquis reagens teszt készletet. A legtöbben abban a hitben fogyasztják el az ismerősöm által is vásárolt szert, hogy az MDMA-t tartalmaz. Közben metamfetamint fogyasztanak, ami egy intenzív stimuláns szer, ami az empátia-érzés nélkül pörget, és jóval hosszabb ideig tart a hatása.

Az MDMA-ból átlagos fogyasztói dózis 120 mg, egy tapasztalt, régi fogyasztónál akár 200-300 mg. 120 mg MDMA egy kellemes 5-6 órás táncololós, beszélgetős, mosolygós élményt biztosíthat - de ugyanennyi metamfetamin hatása akár 10-12 óráig is tarthat a kellemes szeretet-flash nélkül, fokozott ébrenléttel.
Sokan persze kedvelik a metamfetamin hatásait és használják is patridrogként: de ha valaki valami másra számított, akkor nagy valószínűséggel fog szorongani és kattogni tőle.És ez még nem is a legrosszabb példa. Van, amikor az MDMA/Ecstasy ennél veszélyesebb anyagokat is tartalmazhat, mint amilyen a PMA/PMMA, amelyek sokkal lassabban fejtik ki hatásukat, ami viszont jóval intenzívebb és könnyen vezethet túladagoláshoz.
Amikor ugyanis a bevett tabletta fél-egy órán át sem fejti ki a hatását, a fogyasztó többet vehet be belőle abban a hitben, hogy a tabletta gyenge. És a hatások ezután együttesen, intenzíven jelentkeznek. Hasonló történhet, ha az LSD-ként árult bélyeg nem LSD-t, hanem dimetoxiamfetaminokat (DOx) tartalmaz. Ami egy potens pszichedelikus szer, és szintén lassan fejti ki a hatását, ami könnyen vezethet túladagoláshoz és ahhoz, amit a köznyelv "bad tripnek" (rossz utazásnak) nevez.

Észak-Amerikában pedig az Ecstasy-tablettákat, a kokaint és a speedet már szintetikus opioidokkal, például fentanillal (ami 50-100x potensebb, mint a heroin!) is felüthetik. Ami pedig halálos túladagolással járhat. Szerencsére a fentanil még nem terjedt el Európában, de a drogpiac globális és nem tisztel határokat.

Ezért aztán a nyugati fesztiválokon már egyre elterjedtebbek az ún. drogbevizsgáló szolgáltatások (drug checking). Ezeket többnyire civil szervezetek működtetik (lásd az Európai Kábítószer- és Kábítószer-függőség Megfigyelő Központ jelentését). A drogbevizsgáló szolgáltatások nem önmagukban állnak: részei egy komplex programnak, ami a fesztiválokon történő droghasználat ártalmainak csökkentését célozza. Része a tájékoztatás, tanácsadás, egyrészt megelőző és ártalomcsökkentő céllal, de egyben segíthet a problémás szerhasználó fiatalok korai kezelésbe vételében is. Ezenkívül olyan eszközöket, anyagokat adnak, amelyek megelőzhetik a fertőzéseket, baleseteket.

Tűzoltóság az ártalomcsökkentésért: vízzel locsolják a fesztiválozókatFotó: Sárosi Péter

Így például hideg vizet, szőlőcukrot, sós nasit osztanak a táncoló fiatalok körében. Az MDMA ugyanis, bár nagyon alacsony toxicitású szer (tehát fogyasztói dózisban nem mérgező), ugyanakkor a hatása alatt, főleg a nyári melegben, könnyen túlhevülhetnek és kiszáradhatnak a táncolók. Ez messze több balesethez vezet, mint maga a szer. Óránként fél liter hideg víz fogyasztása ajánlott. A sóra/cukorra pedig azért van szükség, hogy a fokozott folyadékbevitel miatt ne csökkenjen le vészesen a vér sótartalma, ami szintén vezethet rosszuléthez.

Az Indit Bulisegély ártalomcsökkentő szolgáltatása 2018-ban OzoránFotó: Barka Balint Tarzi

Ilyen partiszervíz-szolgáltatások már Magyarországon is vannak. Az Ozora Fesztiválon például a pécsi központú INDIT bulisegély szolgáltatása van jelen, a Dát2 budapesti sorstrárs segítőivel kiegészülve. Ők azonban nem tudnak drogot bevizsgálni, mert ez Magyarországon illegális.

A Kosmicare sátra a Boom FesztiválonFotó: Kosmicare

A Boom Fesztiválon, ami az Ozora Fesztivál portugál testvére, a Kosmicare nevű program egy olyan készüléket használ, ami képes megállapítani, hogy pontosan mi van a feketepiacon vásárolt szerben. Portugáliában a droghasználatot 2000-ben dekriminalizálták, tehát nem büntetik. És láss csodát: az ég nem szakadt le, és a drogfogyasztás sem szökött az egekbe. A fogyasztók ellenben jóval könnyebben juthatnak szakszerű segítséghez, mint nálunk. Így például bevizsgálhatják a vásárolt drogokat. A Kosmicare 2019 óta már állandó drogbevizsgáló programot is működtet.

Az FTIR drogbevizsgáló készülékFotó: Sárosi Péter

Az ún. Fourier Transform Infrared (FTIR) spektoszkóp az egyik legújabb technológia, amit használnak. Egy kisebb láda nagyságú, könnyen hordozható gép, amit volt szerencsém személyesen is látni működés közben egy tudományos konferencián. Ez a gép pár perc alatt szinte bármilyen szerről képes megállapítani, mit tartalmaz. Ehhez ráadásul nem használnak folyadékot: a fogyasztótól kapott mintát teljes egészében vissza is adják neki. Nem csak az anyagok jelenlétét, de a pontos hatóanyagtartalmat is megállapítják.

A Kosmicare munkatársai 2019-ben publikálták a 2016-os Boom Fesztiválon gyűjtött adataikat. Ebből kiderült, hogy azok a fogyasztók, akik a drogbevizsgáló szolgáltatást igénybe vették, és nem az általuk kívánt anyagot találták a vásárolt szerben, nem fogyasztották el azt (94%-ban). Ez az eredmény tehát cáfolja azt a hiedelmet, hogy a partidrog-fogyasztók felelőtlenek és nem érdekli őket a saját egészségük.

Magyarországon elsősorban szemléletváltásra lenne szükség. Arra, hogy a döntéshozók és a szakemberek egy része is felismerje, hogy a drogfogyasztás nem egy ideiglenes divathullám, amit majd rendőri szigorral szépen megszüntetünk. Azok a szülők, akik szeretnék biztonságban tudni a fesztiválozó gyerekeiket, ne a rendőrségtől reméljék ezt: hiszen a rendőri szigor nem akadályozza meg őket a drogbeszerzésben, valójában csak növeli a drogfogyasztás kockázatait! A rejtőzködés, az információhiány, a félelem: ezek mind kockázatnövelő tényezők.

Lehet cél az, hogy kevesebben és minél később próbáljanak ki fiatalok szereket (prevenció). Hogy akik már kipróbálták, kevésbé váljanak függővé, vagy tapasztaljanak meg káros hatásokat (ártalomcsökkentés). És akik már függők, azok minél gyorsabban ellátásba jussanak (terápia/rehabilitáció). A drogmentes társadalom azonban illúzió: meg kell tanulnunk együtt létezni ezzel a jelenséggel.
A hazai szórakozóhelyeken, fesztiválokon pedig a struccpolitika helyett inkább azt kellene tenni, mint a Boom-on: ugyanúgy a szolgáltatások részévé tenni a drogbevizsgálást, mint ahogy a hideg vizet vagy az elsősegélyt. Kérünk, támogasd a Drogriportert, hogy itthon is terjeszthessük a józan, együttérző és pragmatikus drogpolitika eszméjét!