Elfogadta a Főváros az új drogstratégiát

A Fővárosi Közgyűlés ülése 2023. december 13-ánFotó: Sárosi Péter

A Fővárosi Közgyűlés a kormánypárti képviselők távollétében egyhangúlag elfogadta az új fővárosi drogstratégiát, amit civil szakértők segítségével dolgozott ki a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

December 13-án a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta az új fővárosi drogstratégiát, amit civil szakértői munkacsoport készített el az idei év során. Mivel a Fidesz frakciója tüntetőleg távol maradt a Közgyűlés ülésétől, a stratégiáról vita nélkül szavaztak a jelenlévő képviselők.

A Fővárosi Közgyűlés drogstratégiával kapcsolatos szavazásának eredményeFotó: Sárosi Péter

A kormánypárti képviselők azért nem mentek el az ülésre, mert azt korábban a Főpolgármester néhány órára megszakította, és az ellenzéki polgármesterekkel együtt a Várnegyedbe távozott. Itt ugyanis az I. kerület polgármestere ellen váratlanul, a Közgyűléssel egy időben fegyelmi eljárást kezdeményezett a Fidesz. Az ellenzéki polgármesterek mellette szerveztek szolidaritási akciót.

Míg az európai fővárosok többsége már hosszú idő óta rendelkezett hasonlóval, Budapesten ezidáig nem létezett önálló drogstratégia. A nemzeti drogstratégia hiányában (az utolsó 2020-ben járt le), országos szinten is hiánypótló és iránymutató dokumentum, ami minden szempontból korszerű szemléletet képvisel, a szakmai elvek és a legújabb bizonyítékok figyelembe vételével készült el.

Mivel állami források, koordináció nélkül nem lehetséges jó drogpolitika, és az önkormányzat korlátozott lehetőségekkel rendelkezik, a fővárosi drogstratégia számos javaslatot megfogalmazott a kormányzat számára is. Így például a jelenlegi szigorú, a büntetőjogi tiltást középpontba helyező megközelítés felülvizsgálatára szólít fel, és jelentős befektetéseket szorgalmaz a megelőzés, a kezelés és az ártalomcsökkentés terén.

A drogstratégia a megelőzés terén segítené az iskolákat abban, hogy minőségileg ellenőrzött drogprevenciós programok közül válogathassanak. A kezelés terén adatbázist fejlesztene a fővárosi segítő helyekről, képzéseket szervezne egészségügyi dolgozóknak és együttműködést fejlesztene a különféle szektorok (pl. hajléktalan-ellátás, gyermekvédelem) és az addiktológiai szektor között. Támogatna ezenkívül hiánypótló ártalomcsökkentő programokat, amelyek a leginkább margóra szorult szerhasználókat érnék el az utcán és az éjszakában. A kínálatcsökkentés terén pedig a fogyasztók helyett inkább a terjesztőkre összpontosítaná a rendőrség erőforrásait.

A drogstratégiát november 23-án tárgyalta meg a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülése, itt egyedül Dr. Terik Tamás, a BRFK főkapitánya részesítette azt kritikában. Így például aggályosnak tartotta az ártalomcsökkentő programok támogatását. Ő végül bizonyos kitételekkel ugyan, de nem szavazott a drogstratégia ellen.

A fővárosi drogstratégiáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz!