Szex az elefánttal

“Drogpolitikát csinálni olyan, mint szexelni egy elefánttal: kockázatos. Az eredmény pedig kétséges,” jelentette ki Carel Edwards, az Európai Bizottság korábbi drogügyi igazgatója az Európai Parlamentben tartott szerdai rendezvényünkön. Hát, a magyar kormány eléggé benézte ezt az elefántot, az eredmény pedig több, mint kétséges. Simicskó István drogszakértő politikus a drogellenes világnapon bejelentette, hogy 7 éven belül kábítószer-mentessé teszik Magyarországot. Csak azt nem értem, akkor miért nem jelentjük be, hogy 2020-ra megteremtjük a felhőmentes magyar eget és a hómentes magyar telet is? 

Derék politikusunk nem zavartatta magát olyan csip-csup apróságok miatt, mint hogy a drogstratégiában történetesen nem olvasható olyan célkitűzés, amiről beszélt. Ráérzett ő arra ösztönösen, hogy mit kell mondani egy ilyen alkalommal az embereknek. Nem kell ahhoz olvasni. Az emberek kormánya merjen nagyot álmodni, akinek meg vaj van a füle mögött, hadd szarjon be a nemzeti drogellenes stratégiától! 

Ugyanezen a napon kishitű hazai szakmai szervezetek azt hangsúlyozták közös sajtóközleményükben, hogy “drogellenesség helyett tisztánlátást” szeretnének. De hát mit számít a nemzeti együttműködés kormányának a szakértők fecsegése! Ami az Egyesült Államoknak az 1968 óta eltelt évtizedekben több trillió dolláros ráfordítással, milliók bebörtönzésével sem sikerült, majd sikerül nekünk 7 év alatt! Megnyerjük a drogellenes háborút. Persze nem minden drogot kell kiirtani, ott van például a dohány, azt engedélyezzük, egészen addig, amíg a polgármester feleségének a nemzeti trafikjában vásárolod meg. Meg az otthon főzött pálinka. Az nem drog, az nemzeti hagyomány. Nem úgy, mint a fűszívás, mert arról meg lett mondva ott fent is, hogy ördöggel cimborálás. 

Hogy idén két amerikai államban tették legálissá a marihuána forgalmazását? Hogy tavaly a volt lengyel elnök beismerte, hibázott, amikor 2000-ben aláírta a drogtörvény szigorítását? Hogy Csehországban legalizálták a gyógyászati célú marihuánaszívást? Hogy legutóbbi jelentésében már az Amerikai Államok Szervezete (OAS) is a tiltás alternatíváinak számba vételét sürgeti? Hogy az egész világ teljesen más irányba halad, mint mi?  Sebaj, nincs ebben semmi új. Magyarország egyébként is egyre több területen tér el a világ boldogabbik felének fősodrától. Az unortodoxia bajnokai most a drogpolitikát is meghódíthatják.