Ne drogozz, mert meghülyülsz

Még meg sem száradt a tinta Magyarország első Drogellenes Stratégiáján (korábban ugyanis botor módon csak Drogstratégiánk volt), a rendőrség máris mindent megtesz, hogy az áhított drogmentes Magyarországot 2020-ra elérjük. A tét nem kevés, a fiatalság jövője, így érthető a rend őreinek példátlanul nemes igyekezete. Már napokkal az új Btk. elfogadása után megfogalmazódott a rendőrség új, minden eddiginél lényegre törőbb üzenete, melynek tömörségét még South Park sulijának tanára, Mr. Garrison is megirigyelhetne: „Ne drogozz, mert meghalsz!”.

Úgy tűnik, hogy negyed év elteltével még mindig akad, aki nem képes felfogni a rá leselkedő veszélyt: számukra szolgálnak most újabb adalékkal a rendőrök a drogok élettani hatásairól (cikküket lásd itt). Szolgálóink és védőink ezúttal a dizájner drogokat pécézték ki maguknak és korszerűen, a Youtube nyelvén fogalmazták meg új üzenetüket, mely a szavak szintjén nagyjából így hangozhatna: „Ne drogozz, mert meghülyülsz!” Ennek alátámasztásul egy hang nélküli videó-összeállítást készítettek derekasan szétcsapott fiatalokról "Sajtótájékoztató-dizájner drogok" címmel, akik esetében csak találgatni lehet, hogy miféle tudatmódosítók kitartó adagolásával sikerült e nem mindennapi állapotokat előidézniük. A fel-felvillanó „What is E?” felirat és néhány tág pupilla az Ecstasy (MDMA) felé tereli az asszociációkat, ám a videóhoz csatolt szöveg kifejezetten dizájner drogokról szól. Bajban lehet tehát a honlap tudásszomjjal érkező látogatója, hiszen nem tudhatja biztosan, hogy mitől is féljen. A tájékozódást a cikket záró felhívás sem könnyíti meg:
 „A rendőrség megelőző, felderítő munkája azonban mit sem ér, ha a kábítószer fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától!


Most akkor csak a kábítószerek fogyasztásától kell tartózkodni, vagy a korábban oly részletesen körülírt, még legálisnak minősülő dizájner drogoktól is? Akárhogy is álljon a helyzet, ezúton is a rendőrség szíves figyelmébe ajánlanánk azt az évek során leszűrt tanulságot, hogy a hisztériakeltés csak növeli a dizájner drogok iránti érdeklődést. Csak hogy ne ezen álljon vagy bukjon a 2020-as drogmentes Magyarország eljövetele.

És végül egy kínzó dilemma: A videómegosztó oldalak hemzsegnek a gerelyrészeg emberek produkcióiról készített összeállításoktól (alább láthatók például a tavalyi év kiemelkedő teljesítményei). Vajon a fiatalok azért osztogatják őket egymás között sűrű szmájlik kíséretében, hogy felhívják egymás figyelmét a túlzott alkoholfogyasztás kockázataira?

Kardos Tamás