Hogyan lesz a jövő díleréből printer?


Felejtsd el a zuglaborokat, a drogcsempészeket és a drogkereső kutyákat: a jövő dílerei nem molekulákat, hanem applikációkat fognak árulni, amelyek segítségével a fogyasztó az otthonában is előállíthatja a személyre szabott drogadagját.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, amely digitális modellek alapján háromdimenziós tárgyakat képes alkotni. Jelenleg még gyerekcipőben jár az ipari alkalmazása, azonban kutatók szerint néhány évtizeden belül éppúgy széles körben elérhetővé és elterjedté válhat, akárcsak az okostelefonok. Lehetővé válik, hogy egy beteg a szükségleteinek leginkább megfelelő gyógyszert akár az otthonában is gyorsan előállítsa a megfelő dózisban és formában. Így például lehet majd a beteg igényeihez igazítani az antibiotikumot, erősebb vagy gyengébb dózisú kapszulákat állítva elő, de a jövőben akár a testrészek pótlása is lehetővé válik ilyen módon. Sokan ettől remélik a gyógyszeripari lobbi befolyásának megtörését. A 3D printerek azonban nem csak gyógyszerek előállítására lesznek alkalmasak: forradalmasíthatják a drogpiacot is.

Jelenleg az Internet egyre nagyobb szerepet tölt be a drogok vásárlásában, virágzik a dizájner drogok online piaca. Elég leadni egy online rendelést, és akár házhoz szállítják a kiválasztott szereket. A darknet és a bitcoin korában a vásárló anonimitása is könnyen megőrizhető. A jövőben azonban az emberek nem drogokat fognak vásárolni a neten, hanem applikációkat töltenek le, amelyek drogok blueprintjét tartalmazzák, és lehetővé teszik, hogy a fogyasztó a saját otthonában előállítsa a neki megfelelő szert. Mivel a jövőben a géntérképezés tudománya is nagyot ugrik előre, lehetővé válik, hogy mindenki viszonylag olcsón felállíthassa az egyéni géntérképét, és ehhez igazítsa a keresését. 

Azt még megjósolni is nehéz, hogy ez a technológiai fejlődés miként fogja befolyásolni az emberi viselkedést és az állam erre adott politikai reakcióit. Annyi bizonyos, hogy a hagyományos drogkontroll-rendszerek már most is csődöt mondanak, mikor a korábban ismeretlen, rendkívül gyorsan változó dizájner drogpiac kihívásával kerülnek szembe. Lehet, hogy a jövő drogellenes rendőrei nem drogkereső kutyákkal dolgoznak majd, hanem illegális applikációkat próbálnak kigyomlálni a netről.

Sárosi Péter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.