Az EU folytatja a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen kannabisz-ügyben

Az Európai Bizottság nem volt elégedett a magyar kormány válaszával, amiben azt indokolta, hogy miért szavazott tavaly a közös EU álláspont ellen az ENSZ-ben, ezért folytatja kötelezettségszegési eljárást.

Mint ahogy a Drogriporter arról 2020 decemberében beszámolt, a magyar kormány negatív precedenst teremtett az ENSZ-ben azzal, hogy a közös EU álláspont ellen szavazott és szólalt fel. A közös álláspont arról szólt, hogy a kannabisz gyógyászati felhasználását tegyék lehetővé az ENSZ tagállamok, és sorolják át a kannabiszt a nemzetközi egyezmények egy olyan jegyzékébe, amelyben tiltott marad ugyan, de az orvosi alkalmazásra lehetőség nyílik.

Az EU Bizottság még idén februárban indította meg emiatt a kötelességszegési eljárást, aminek az első lépéseként magyarázatot kértek a kormányzattól. Mivel azonban a válasz nem elégítette ki őket, a kötelességszegési eljárás a második szakaszba lépett: a Bizottság most novemberben egy részletes, indokolt véleményt küldött a magyar kormánynak a kötelességszegésről. Ha a kormány erre sem reagál úgy, hogy az a Bizottság számára kielégítő, akkor végső eszközként az Európai Bíróság elé kerül az ügy.

A magyar kormány merőben szokatlan "kiszavazása" az EU közös álláspontjából az ENSZ-ben azért is váltotta ki a többi tagállam rosszallását, mert ezzel Magyarország ismét az olyan tekintélyelvű rezsimekkel került egy platformra, mint Oroszország és Kína - megbontva és gyengítve az EU egységes nemzetközi fellépését. A konkrét ügyet pedig nehezen lehet úgy értelmezni, mint "drogliberalizációs" kezdeményezést - hiszen kizárólag a kannabisz gyógyászati felhasználásáról volt szó. És a nemzetközi kábítószer-egyezmények egyik célja éppen az, hogy a tiltott szerek gyógyászati alkalmazását biztosítsa - a nem gyógyászati használat repressziója mellett.

A külügyminiszter azóta többször is megnyilvánult drogpolitikai kérdésekben, és amint a legutóbbi cikkünkben is rámutattunk, élesen kritizálta azokat a nyugat-európai országokat, amelyek a kannabisz jogi szabályozását megreformálják. Miután Németország új kormánya bejelentette, hogy hamarosan legalizálni fogja a kannabiszt, ez kiélezheti a konfliktust a status quo és a reform hívei között az EU-ban.