Minden, amit a németországi fűlegalizációról tudni szeretnél

Fotó: ANNETTE RIEDL/dpa Picture-Alliance via AFP

Áprilistól legális a fű Németországban - de vajon mit jelent ez a gyakorlatban? Ki, hol, mikor, hogyan szívhat, termeszthet, vásárolhat? A Drogriporter részletes ismertetője következik.

Február 22-én a német parlament nagy többséggel megszavazta azt a tövénymódosítást, ami az első lépés a nem gyógyászati célú kannabisz fogyasztásának és forgalmazásának legalizációja felé. Németország egy majdnem száz éves emberkísérletnek vet véget, hiszen a kannabisz fogyasztása és forgalmazása 1929 óta volt betiltva. Az ún. közlekedési lámpa koalíció (a liberálisok, szocdemek és a zöldek) kormánya azonban 2021-ben elhatározta, hogy véget vet a tilalomnak. Az eredeti tervek teljesen legális fűpiacot vizionáltak, az észak-amerikaihoz hasonló szabályozási modellel, ahol a füvet legális cégek termeszthetik és forgalmazhatják boltokban. A társadalmi vita során azonban a tervek sokat változtak.

A Bundestag által végül elfogadott törvény egy ennél "puhább", kevésbé kommercializált legalizációs modellt valósít meg, két lépésben. Ennek a folyamatnak az első lépéséről, a kannabisz otthon termesztésének engedélyezéséről és a kannabisz egyesületek létrehozásáról döntött a Bundestag február 22-én. Egyben elutasította a szélsőjobboldali AfD párt javaslatát, ami elvetette volna a nem-gyógyászati célú legalizációt, és csupán a gyógyászati felhasználásról kezdeményezett volna tudományos vizsgálatot.

Miért döntött Németország a legalizáció mellett?

A hivatalos indoklás szerint a jelenlegi tiltó kannabisz-politika kudarcot vallott. Egyrészt mert hiába emészt fel rengeteg erőforrást és börtönöz be sok embert, nem volt képes visszaszorítani a kannabisz-fogyasztását. A statisztikák szerint mintegy 200 ezer ember ellen indul évente büntetőeljárás kannabisz miatt, tízből nyolc kannabisz miatt előállított ember szimpla fogyasztó.
A németországi kannabisz-piac a világon az egyik legnagyobb: a becslések szerint mintegy 4 millió ember fogyaszt el 400 tonna kannabiszt évente, körülbelül 4-6 milliárd euró bevételt generálva az illegális piacnak.A német döntéshozók szerint ha már egyébként is ilyen sokan használnak, teljesen irracionális ezt a piacot a bűnszervezetekre bízni. Az utóbbi években az illegális piacon ráadásul olyan anyagokkal ütik fel a kannabiszt (pl. szintetikus kannabinoidok), amelyek fogyasztása jóval kockázatosabb lehet, mint a természetes növényé. A díler nem kér személyit, és nem biztosít minőséget - a legális piacon minderre lehetőség nyílik.

A legalizáció célja a közbiztonság és a közegészség javítása azáltal, hogy az állam ellenőrzését kiterjeszti a kannabisz-piacra. A vélekedések szerint ezáltal erőforrásokat spórol meg az állam, míg vissza lehet szorítani a kannabisz illegális piacát, annak minden ártalmával együtt. A kannabisz kevésbé lesz hozzáférhető a fiatalkorúak számára.

Hogyan tervezik a legalizáció folyamatát Németországban?

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter és Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter 2023. április 12-én mutatta be az ún. kétpilléres legalizációs modell fő pontjait. Ez a tervezet sokat merít a főleg Kalatóniából ismert kannabisz szociális klub modellből, illetve a Svájcban egyes városokban bevezetett helyi szintű kísérletekből.

A legalizációt ennek megfelelően két lépésben tervezték el:

1. Kannabisz otthontermesztés engedélyezése és termesztő egyesületek létrehozása: ezt fogadta el most a Bundestag. Katalán (cannabis social club) és máltai mintára non-profit egyesületeket hoznak majd létre, ezek pedig állami engedéllyel termeszthetnek és a saját tagjaik körében forgalmazhatnak kannabiszt. Az egyesületek tagjai számára engedélyezik ezenkívül a fűmagok beszerzését, amiből egy személy legfeljebb három virágzó növényt termeszthet otthon.

2. Regionális/helyi kísérletek: a tervek szerint a jövőben profitorientált cégek számára egyes városokban lehetővé teszik, hogy engedéllyel kannabiszt termeszthessenek és speciális boltokban, a programba regisztrált felnőtteknek forgalmazhassanak. Ezek a kísérleti programok határozott ideig fognak tartani és a céljuk, hogy tudományos módszerekkel vizsgálják meg a kommercializált legalizációs modell előnyeit és hátrányait. Ehhez hasonló teszt-programok jelenleg Svájcban (olvasd beszámolónkat itt!) és Hollandiában futnak.

A kormány azt tervezi, hogy folyamatosan monitorozza és négy év elteltével értékeli a legalizáció eredményeit. A helyi kísérleti programokat a tervek szerint öt éves időkeretben fogják megvalósítani.

Mikortól lesz legális a kannabisz?

2024. április elsejétől kezdve a 18 éven felüliek már büntetlenül tarthatnak maguknál legfeljebb 25 gramm kannabiszt, és termeszthetnek otthon legfeljebb 3 tő kannabisz növényt. Tilos lesz fogyasztani iskola vagy játszótér 100 méteres közelében. Az egyesületeket 2024. júliusától lehet majd létrehozni. Hogy a második lépcsőre, a kísérleti programokra mikor kerülhet sor, azt még nem tudni.

Hol lehet a legális kannabiszt beszerezni, kinek, és milyen formában?

Egyelőre április után kereskedelmi forgalomba nem kerül, csakis otthon lehet megtermeszteni, illetve a kannabiszt termesztő egyesületek klubjaiban lehet az egyesület tagjai számára beszerezni azt. A törvény nem teszi lehetővé, hogy a növény nyers virágzatán illetve az abból kisajtolt gyantán (hasis) kívül bármilyen más formában gyártsanak belőle terméket. Az otthontermesztés és az egyesületi tagság csakis a Németországban legálisan bejelentett lakcímmel rendelkezők számára lesz engedélyezve, 18 éves kor fölött.

Hogyan működnek majd a kannabisz-egyesületek?

Az egyesületek engedélyt kapnak, hogy a tagságuk számára megfelelő mennyiségben közösen kannabiszt termeszthessenek, profitszerzés nélkül. A termesztés körülményeit, feltételeit az állam ellenőrzi majd, hogy biztosítva legyen a megfelelő minőség. Az egyesületek kizárólag az általuk megtermesztett kannabiszt használhatják fel, amit csak Németországban termeszthetnek meg.

Az egyesületekbe 18 éven felüli felnőttek léphetnek be, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Németország területén. Egy személy egyszerre csak egy klubba léphet be. Egy tag naponta maximum 25 gramm kannabiszt szerezhet be az egyesülettől, összesen pedig 50 grammot egy hónapban. Aki viszont még nem töltötte be a 21. életévét, csupán havi 30 gramm, legfeljebb 10% THC koncentrációjú kannabiszt kaphat. A tagok összesen 7 magot és öt palántát kaphatnak otthoni termesztés céljából. A rendőrség nem fog eljárni azok ellen, akiknél 25 grammnál kevesebb kannabiszt találnak, az ennél több kannabisz birtoklása azonban továbbra is bűncselekmény marad.

Az egyesületek engedélyét az állami hatóságoknak kell kiadniuk. Az egyesületek szigorúan non-profit alapon működhetnek, szigorúan ellenőrzik majd, hogy nem termesztenek-e többet, mint amennyi a tagságuk ellátása érdekében feltétlen szükséges. Az egyesületeket irányító személyek megbízhatóságát ellenőrzik. Egy klub összesen csupán 500 taggal rendelkezhet egyszerre. Az egyesületeknek együtt kell dolgozniuk képzett szakemberekkel, akik a tagság körében felvilágosítást végeznek és segítenek kezelésbe jutni azoknak, akik nem képesek mértéket tartani. A közös fogyasztás nem lesz engedélyezve az egyesület helyiségeiben, ahol csak 18 éven felüli személyek tartózkodhatnak. Alkoholt és dohányt tilos lesz forgalmazni a klubon belül. Teljesen tiltott lesz a kannabisz reklámozása.

Mit tudunk a jövőbeni helyi legalizációs kísérletekről?

Erre akkor kerülhet sor, amennyiben a kormánynak sikerül majd egy újabb törvénymódosítást elfogadtatnia a Bundestaggal. A kommerciális forgalmazást tesztelő boltokat csak azokban a városokban, régiókban lehet majd létrehozni, amelyek részt vesznek a kísérleti programban, és csak a kísérlet öt éves időtartamára. A helyi szabályozás változó lehet, de bizonyos alapkövetelményeknek meg kell felelnie minden üzletnek. Korlátozni fogják, hogy személyenként mennyi kannabiszt lehet eladni. Nem lehet majd dohányt és alkoholt forgalmazniuk. Tájékoztatniuk kell majd a fogyasztókat a kockázatokról és ártalmakról, illetve azok csökkentéséről. Tilos lesz a reklámozás. A boltokat üzemeltető embereknek nem csak a szakértelmüket kell majd bizonyítani, de azt is, hogy megfelelően tájékozottak a kannabisz-fogyasztás kockázataival, és a megelőzéssel kapcsolatban. A boltok árusíthatnak majd magokat és palántákat is, a vásárlók legálisan termeszthetnek majd legfeljebb három növényt az otthonukban. Ami a termesztést illeti, itt is hasonló szigorú követelményeknek kell majd megfelelni a termesztő cégeknek.

Mennyi adóbevételt és hány munkahelyet teremthet a legális kannabisz-ipar?

A Düsseldorfi Egyetem 2021-ben megjelent vizsgálata 5,3 milliárd dollárra becsülte a németországi kannabisz-piac után várható adóbevételeket az állam számára. Ráadásul 27 ezer legális munkahelyet is teremthet. Ez bizony kimondottan serkentő hatással lehet az egyébként az utóbbi években gyengélkedő német gazdaságra. Különösen, ha azt is beleszámoljuk, hogy a büntető-igazságszolgáltatás rengeteg költségtől fog megszabadulni az évente több százezer büntetőeljárás megszűnése miatt.

De vajon nem fog elszabadulni a kannabisz-fogyasztás a legalizáció után?

Bár az ellenzők mindenhol, így Németországban is, azzal riogatnak, hogy a fű legálissá tétele miatt egekbe fog szökni a fűfogyasztás, különösen a tinédzserek körében - az eddigi tapasztalatok egyáltalán nem ezt mutatják. Ha szabadkereskedelmi legalizációról lenne szó, reklámozással és multicégekkel, akkor valóban lehetne számítani a fogyasztás elszabadulására. De erről szó sincsen. Még Kanadában sem nőtt a tinédzserek körében a fűfogyasztás a legalizáció után, ahol a mostani németországinál merészebb, for-profit üzleteket létrehozó modell szerint legalizáltak (összeállítottunk egy részletes ismertetőt a kanadai legalizáció hatásairól, amit itt elolvashatsz!). És a felnőttek körében is csak mérsékelten nőtt, és a napi rendszerességű fogyasztók aránya nem változott. Ami érdekes, hogy a fűszívás leginkább a kimondottan idősek körében nőtt a leginkább, akik nem bulizáshoz, hanem az idős korral együtt járó különféle krónikus fájdalmaik, álmatlanságuk stb. csillapítására használják a kannabiszt.

Vajon sikerül-e megtörni az illegális fűpiacot?

A kritikusok egy másik ellenérve, hogy hiába teszik legálissá a piacot, az illegális piac majd alkalmazkodik és nem lehet letörni. Nos, teljesen megszüntetni az illegális piacot nem lehet - hiszen tudjuk, hogy még a hosszú idő óta legális termékeknek, mint az alkohol és a dohány, szintén van illegális piaca. Ez az illegális piac azonban várhatóan fokozatosan zsugorodni fog és a fogyasztók túlnyomó többsége néhány éven belül már legálisan fogja beszerezni a kannabiszt. Ez történt Kanadában is.

Mi a helyzet a megelőzéssel és ártalomcsökkentéssel?

A törvény számol a kannabisz fogyasztásának kockázataival, így a függőséggel is, és intézkedik a megelőzésről. Így például egy olyan digitális prevenciós platformot hoznak létre, ahol a fogyasztók számára közérthetően tájékoztatnak a kannabisz hatásairól, kockázatairól, az ártalomcsökkentésről, illetve a kezelési lehetőségekről a függők számára. A német állam egyébként már most is jóval többet fektet be megelőzésbe, kezelésbe és ártalomcsökkentésbe, mint a szigorú drogpolitikát folytató magyar állam. Magyarországon törvényileg kitiltották a civil szervezeteket az iskolai drogprevenciós színtérről, ahol szinte csak elavult módszerekkel működő rendőrségi prevenció elérhető. Németországban viszont olyan bizonyíték-alapú nemzetközileg elismert prevenciós programokat rendszeresítettek az iskolákban, mint például az Unplugged. Ráadásul jóval előrébb jár a megelőzés és ártalomcsökkentés az egyéb színtereken, így az éjszakai életben is.

Mi a helyzet a járművezetéssel?

A kannabisz hatása alatt gépjárművet vezetni továbbra is büntetendő lesz. Mivel azonban a kannabisz aktuális hatásának kimutatása jóval komplikáltabb, mint az alkoholos befolyásoltságé, a közlekedési minisztérium fog kidolgozni egy részletes szabályozást erre vonatkozóan, előreláthatólag márciusban.

Mi történik a gyógyászati kannabisz használattal?

A gyógyászati célú kannabisz-használat 2016 óta legális Németországban, azonban meglehetősen korlátozott formában. A gyógyászati kannabiszt külföldi cégek állítják elő és viszik be az országba, és eddig összesen három cég nyert a kormány által kiírt tenderen. A gyógyászati kannabisz-import így is jelentősen nőtt az elmúlt években. Mostantól a tender helyett állami licenszeket fognak kiadni a kannabisz termesztésére, és a remények szerint helyi cégek is megtermelhetik majd a szükséges kannabiszt a betegek számára.

Fontosnak tartod, hogy Magyarországon is legyen hiteles, nem démonizáló és nem is idealizáló tájékoztatás az ilyen kérdésekről? Ha igen, kérlek, támogasd a Drogriporter munkáját, és cserébe vegyél részt ingyen a Drogriporter Szabadegyetem rendezvényein!