Mit tudunk a most betiltott 6 új drogról?


Az Emberi Erőforrások Minisztere 6 új anyagot helyezett rendeleti úton az új pszichoaktív anyagok listájára (ún. C-lista). Vajon mit tudunk ezekről az anyagokról?

Nos, nem túl sokat. Az új pszichoaktív anyagokkal az a probléma, hogy egészen gyorsan cserélődnek és szinte semmilyen kutatás nem áll rendelkezésre róluk – a forgalmazók gyakorlatilag a vásárlókon tesztelik azokat. Így aztán gyakran még a fogyasztói dózisuk sem ismert. Mivel még az egyébként ugyanabba a kémiai csoportba tartozó szerek adagolása is jelentősen eltérhet egymásétől, az új szereket a fogyasztók könnyen túladagolhatják, ami rosszulétekhez, esetenként halálhoz vezethet. A legtöbbször csak az online fogyasztói fórumokból tudunk tájékozódni a pszichofarmakológiai tulajdonságaikról.

4F-PV9 – ez egy pyrrolidin csoportba tartozó szintetikus stimuláns drog, amely kémiai tulajdonságai szerint közel áll az MDPV nevű szintetikus katinonhoz, amely a mefedron betiltása után vált slágerdroggá Magyarországon, és amely alacsony fogyasztói dózisa miatt gyakran vezetett túladagolásokhoz.

5-F-metil-AMB – a tavaly betiltott szintetikus kannabinoid, az AB-PINACA analógja, amely a 2014-es évben vált ismertté a sajtóban, mint különösen intenzív hatásokkal bíró szintetikus kannabinoid, amelynek fogyasztása többször vezetett túladagoláshoz és rosszulléthez Magyarországon. A szintetikus kannabinoidokat tartalmazó termékekkel a legnagyobb probléma, hogy teljesen szakszerűtlenül adagolják őket: különféle növényi törmeléket áztatnak be a belőlük készített oldattal, amely akár még egyazon termék különféle részeit is különféleképpen áztathatja be. Lásd korábbi cikkünket arról, miért veszélyesebb a szintetikus fű!

EG-108 – ez egy szintetikus kannabinoid, amely a klasszikus, betiltásáig igen népszerű JWH-018 nevű szintetikus kannabinoid analógja. Nem áll rendelkezésre kutatási adat a toxikológiai tulajdonságairól. Internetes fórumokon elhelyezett fogyasztói beszámolók kellemetlen hatásokról számolnak be a JWH-018-hoz képest: kevésbé intenzív, a rossz minőségű marihuánához hasonló élményről.

ADB-PINACA – szintetikus kannabinoid, az AKB48 analógja. Rendkívül potens kannabinoidként ismert, amelynek fogyasztása több esetben sürgősségi ellátást igénylő rosszulléthez vezetett. Az amerikai Centers for Disease Control (CDC) 127 rosszullétes esetet vizsgált meg, ezek 64%-ában magas vérnyomást, 34%-ában nyugtalanságot, 25%-ában zavartságot tapasztaltak. Összesen 10 esetben került sor kórházi ellátásra, halálesetet nem regisztáltak.

5F-APP-PICA és 5F-AMB-PICA – két szintén rendkívül potensként ismert szintetikus kannabinoid, keveset tudunk róluk, fogyasztásuk igen kis dózisban is intenzív pszichoaktív hatásokkal járhat, így könnyen túladagolhatóak. 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a 2012-ben bevezett C-lista nem volt képes véget vetni a dizájner drogok áradatának: azóta is egyre nagyobb számban kerülnek a hazai piacra új pszchoaktív szerek, ezek gyakran jóval potensebbek, mint a dizájner drogok első hulláma. Nem beszélve a “klasszikus” drogokról, mint amilyen természetes kannabisz, vagy a stimuláns partidrogok közül az MDMA, amelyek hatásaikat tekintve jóval inkább kiszámíthatóak és kevésbé kockázatosak.