Mexikó: a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a fűtilalmat

A mexikói Legfelsőbb Bíróság egy szerdai történelmi döntése gyakorlatilag legálissá tette a kannabisz növény fogyasztását az USA déli szomszédjában.

Alig két hete számoltunk be arról, hogy az USA északi szomszédja, Kanada legálissá tette a kannabisz fogyasztását, termesztését és kereskedelmét, most hasonló változásoknak néz elébe Mexikó is. A Legfelsőbb Bíróság egy régóta húzódó vita végére tett pontot, amikor kimondta: az egyén alapvető joga, hogy a saját tudatát módosítsa. Bár ez a jog nem abszolút, de a kannabisz hatásai a bíróság szerint nem igazolják, hogy a fogyasztás tilalom alá essen. Szerdán gyakorlatilag két ügyben is ítélet született, miután három korábbi ügyben szintén hasonló felmentő ítéletet hozott a testület, így a mexikói törvények értelmében ez most már olyan precedensnek számít, amit az összes mexikói bíróságnak követnie kell.

Ez tehát nem jelenti azt, hogy a kannabisz fogyasztása automatikusan legálissá válik és a tiltó törvények hatályon kívül kerülnek, ugyanakkor az összes bíróság elé kerülő ügyben a Legfelsőbb Bíróság precedense alapján kell döntenie a bíráknak. A törvény értelmében a kormánynak most 90 napja van, hogy megreformálja az ország kannabisszal kapcsolatos, alkotmányellenesnek minősített jogszabályait.

Hogy a termesztés és a kereskedelem szabályozása miként fog történni, az még a jövő zenéje. A mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador azonban már korábban bejelentette, hogy kormánya párbeszédbe kezd a kanadai kormánnyal a kannabisz legalizáció lehetséges módjairól. Mexikó rengeteget szenvedett az USA-ba irányuló illegális kannabisz kereskedelem ártalmaitól, az erőszakos bűncselekmények, a katonaság és a kartellek harcai következtében ártatlan polgárok tízezrei vesztették életüket. Ha a kannabiszt legális termékként szabályozzák, azzal jelentős profittól fosztják meg a bűnszervezeteket, bár megsemmisíteni ettől még nem lehet őket.

A reformfolyamatban nagy szerepet játszottak azok a mexikói aktivisták, akik a Drogriporter filmes csapatát 2013-ban meghívták, hogy a drogháborúról forgassanak az országban - olvasd el akkori beszámolónkat és nézd meg a filmünket! 

Sárosi Péter