Hírek a Kábítószerügyi Tanács üléséről

A Kábítószerügyi Tanács, a kormányzat és a civil szervezetek közötti egyeztetés szerve, február 13-án tartotta idei első ülését. Ezen a MAT képviseletében Nyíri Noémi, az ÁSZ Egyesület képviseletében Kardos Tamás vett részt, az ő jegyzeteik alapján az alábbiakban ismertetjük, ami elhangzott - bár ezek között kevés a valódi újdonság.

ÁTALAKUL A DROGKOORDINÁCIÓ

A drogkoordináció a szociális államtitkárságról átkerült az egészségügyi államtitkárság alá, az EMMI szervezeti és működési szabályzatát ennek megfelelően átdoglozzák, de az még nem készült el.

KÖLTSÉGVETÉS

Nem nő a tavalyihoz képest a kábítószerügyre fordított költségvetési keretösszeg: 518 millió forint marad. Bár a 2017-es 351 millió forinthoz képest ez növekedés, bizony még mindig nagyon soványka. 

PÁLYÁZATOK

Mint korábban beszámoltunk róla, a KAB-os pályázatok eredményei jelentős csúcsásszal lettek kihirdetve, a tárca szerint a minisztérium átalakítása miatt. A kifizetésekről konkrét információt nem adtak, sem pedig arról, hogy mikor kerülnek kihirdetésre a 2019-es pályázatok.     

A DROGSTRATÉGIA ÚJ CSELEKVÉSI TERVE

A nemzeti drogstratégia (2013-20) utolsó cselekvési terve (2018-20), hivatalosan szakpolitikai programnak hívják) még nincs kész, pedig a program szerint elvileg most kellett volna bemutatniuk a tervezetet. Hamarosan várható a tervezet (remélhetőleg nem megint pár napos véleményezési határidővel).   

ALACSONYKÜSZÖBŰ PROGRAMOK

A civilek jelezték az alacsonyküszöbű programok finanszírizásának nehéz helyzetét: a normatív támogatás nem elég a bérek kifizetésére sem, az előző cselekvési tervek nem is nevesítették ezeket a szolgáltatásokat, az ártalomcsökkentés tabu. Ezen a területen nem tapasztalható semmiféle politikai elmozdulás, bár arra ígéretet tett a minisztérium, hogy az eddigi támogatást legalább nem szüntetik meg. A szegregátumok kapcsán a mobil ártalomcsökkentő programok finanszírozására látszik némi esély. 

ISKOLAI DROGPREVENCIÓ

A következő cselekvési terv is a prevencióra fogja helyezni a hangsúlyt - ugyanakkor a kormányzat továbbra is a rendőrség dominanciáját támogatja a prevenciós piacon, amelyekre nem vonatkozik az egészségfejlesztési programoktól megkövetelt kötelező szakmai ajánlás kritériumra. Jelenleg 15 program rendelkezik szakmai ajánlással az egész országban (lásd az aktuális listát itt!), de ezek a honlap szerint nagyrészt lejártak, új ajánlást a honlap szerint 2017-18-ban nem adtak ki. Mivel az EFOP pályázatok megkövetelik a szakmai ajánlást, a minisztérium is beismerte, hogy sürgősen szükség van az ajánlások kiadásának meggyorsítására. Jelenleg egy munkacsoportot hoznak létre a szakmai ajánlási rendszer átdolgozására, de erről konkrétumok még mindig nem ismertek.        

KÁBÍTÓSZERÜGYI EGYEZTETŐ FÓRUMOK

A helyi szintű drogkoordináció szerepét betöltő KEF-ek munkája az elmúlt években akadozik, a finanszírozási problémák és a szakmai támogatás hiánya (pl. Nemzeti Drogmegelőzési Intézet megszűnése) miatt. Eközben a kormányzat létrehoz egy párhuzamos országos hálózatot, a LEK-ek (lelki egészség központok) hálózatát, amelyeknek fontos szerepet ad a drogprevenció terén - ugyanakkor nem tisztázott, hogy ezek pontosan milyen feladatot fognak betölteni és hogyan működnek együtt a KEF-ekkel.

Sárosi Péter