301 életet mentettek meg a dán drogfogyasztói szobák

Ráadásul még az utcán eldobált fecskendők számát is csökkentették, méghozzá 80%-al. A dán példa bizonyítja a Szoba a Nyolcban kampányunk igazát: az utcai drogfogyasztást nem tűcsere-bezárásokkal lehet eredményesen visszaszorítani. Kocsis Máté figyelmébe!

A Drogriporter 2009-ben forgatott filmet Koppenhágában az első utcai mobil drogfogyasztói buszról, és hogy a dán ártalomcsökkentő szervezetek az utcai drogfogyasztás visszaszorítására drogfogyasztói szobák bevezetését szerették volna elérni. 2012-ben a dán parlament meg is szavazta azt a törvényt, amely engedélyezte ezt. Az ilyen ellenőrzött helyiségek nem csak alternatívát kínálnak a drogfogyasztóknak az utcai használattal szemben, de jelentősen csökkenthetik az utcai drogszemetet, a fertőzéseket és a haláleseteket. A szobákban ugyanis szakértő személyzet felügyeli a fogyasztókat, akik steril eszközökkel adhatják be a magukkal hozott szert, így sem a fertőzésektől, sem a túladagolásos halálesetektől nem kell tartani.

A mostani hatásvizsgálat szerint 2012 óta öt drogfogyasztói szoba nyílt Dániában, ezek 4300 regisztrált drogfogyasztót szolgáltak ki, akik összesen 355255 alkalommal injektáltak drogokat ellenőrzött körülmények között. A legtöbb injektálásra (94%) a fővárosban került sor, de létezik szoba Odensében és Aarhusban is. A szobákban 2012 óta 301 esetben került sor drogtúladagolásra – és egyetlen esetben sem járt együtt a fogyasztó halálával. Ez óriási eredmény, hiszen a herointúladagolás, amennyiben nem avatkoznak be időben, könnyen okozhat légzésbénulást és halált. Az ilyen szobákban azonban a személyzet azonnal beavatkozott és beadhatta a herointúladagolás ellenszerét, a naloxont.

A drogfogyasztói szobákat látogatók közül 354 fogyasztó iratkozott be leszokást célzó kezelésbe – tehát hosszú távon ez az intézmény jelentős számú függőt juttat az ellátórendszerbe. A drogfogyasztói szoba nem csak maguknak a fogyasztóknak jó, de a környéken élőknek is. Ők kezdetben idegenkedve fogadták a hasonló intézmények létrehozását, de ma már érezhetik a pozitív hatásokat: a jelentés szerint 70-80%-al csökkent az utcán eldobált fecskendők száma! Ez igazán komoly eredmény, különösen, ha azt is hozzávesszük, hogy az utcai drogszemét mennyiségét úgy sikerült csökkenteni, hogy eközben a fogyasztók nem kevesebb, de több steril eszközhöz férhettek hozzá. Dániában Magyarországhoz hasonlóan egyre többet injektálnak a fogyasztók: míg nálunk a dizájner drogok injektálása terjedt el, ott a kokain injektálása. A kokaint is jóval gyakrabban szúrják a fogyasztók, mint a heroint, emiatt több tűt is használnak.

Sárosi Péter