És ki ellenőrzi a bűnmegelőzőket?

Az iskolákban a drogok veszélyeiről tartottak előadást, de közben drogokat árultak. Meglepő? Aki tisztában van a hazai drogprevenciós szcéna szabályozatlanságával, annak nem.

A narancsos hibridrezsim uralma megedzette a hírfogyasztó polgárok képzelőerejét. Ennek ellenére még mindig találkozunk olyan meghökkentő hírekkel, amikről először gyakran nehezen akarjuk elhinni, hogy a valóság, és nem Hunter S. Thompson meszkalingőzös fantáziájának szüleményei. Ezek egyike a minapi hír, ami szerint bűnmegelőzési egyesület terített drogot a Balaton partján. A hírekből megtudtuk, hogy az egyesület járőrözést végzett és drogprevenciós előadásokat tartott iskolákban, fiatalok által gyakran látogatott helyeken, miközben annak elnöke az egyesület bűnmegelőzési védjeggyel felfestett terepjárójával hetente járt Budapestre drogért, hogy abból fedezze saját és bűntársai szükségletét, a többit pedig értékesítsék.

Nos, könnyű lenne napirendre térni az eset felett annyival, hogy bizony nagy az Isten állatkertje, és még a legjobb közösségekben is előfordulnak báránybőrbe bújt farkasok. Ami sokkal nyugtalanítóbb, hogy ez a történet csupán a jéghegy csúcsa. Rajta keresztül az mutatkozik meg, hogy mennyire szabályozatlan ez az egész bűnmegelőzési-drogprevenciós szcéna. És mennyire ki vannak szolgáltatva a középiskolásaink a jobb esetben pusztán inkompetens, súlyosabb esetben rosszindulatú kóklerek, szekták és bűnözők drogprevenció örve alatt eladott tevékenységének.

Hiába szabályozza ugyanis rendelet azt, hogy iskolai egészségfejlesztő tevékenységet kizárólag minisztérium által jóváhagyott szakmai ajánlás birtokában végezhetnek civil szervezetek. Ez a szabályozás leginkább papíron létezik, és csupán egy maroknyi szervezet vette a fáradtságot, hogy valóban megszerezze az ajánlást. Ezt számos bürokratikus akadály nehezíti, a jó prevenciós módszerekről szóló szakmai (tovább)képzések pedig nem léteznek. Még ha lennének is: az iskolákban a gyakorlatban senki sem ellenőrzi, hogy valóban csak ajánlással rendelkező szervezet végezhessen prevenciót. Ma Magyarországon a legtöbb drogprevenciós tevékenységet rendőrök vagy (önjelölt) polgárőrök végzik "bűnmegelőzés" címszóval, és ezek egyike sem rendelkezik szakmai ajánlással, elavult, elrettentő módszereket folytatva. Ez derült ki a tavalyi kutatásunkból, ami több mint ezer fiatal beszámolóján alapszik.

Ez persze már önmagában is para. Hiszen az ENSZ és az EU összes nemzetközi ajánlása azt szajkózza már évek óta, hogy a drogmegelőzés nem rendészeti feladat, az elrettentés bumeráng-hatással jár. Egy rendőrt, akinek hivatalból el kell járnia bűncselekmény gyanúja esetén, a fiatalok nem tekintenek sem hiteles, sem megbízható drogpreventornak. Nagyon kevés olyan program van, ami szakmailag igazolható és etikus módszerekkel végez ilyen tevékenységet az iskolákban. Mint nemrég a Drogriporteren megírtam, ezeknek a szervezeteknek a munkáját az is megnehezíti, hogy még a meglévő csekély pályázati források is rendkívül bizonytalanul, jelentős késéssel érkeznek meg. Az is a magyar abszurd kategóriájába tartozik, hogy a legutóbbi pályázati forrás május végén érkezett meg a szervezetek számlájára - három hetet hagyva a program megvalósítására az iskolazárás előtt!

Maradnak tehát a rendőrök, akiknek a "drogprevenciós" tevékenységét az állam bőkezűen támogatja. És maradnak az olyan szervezetek, amik gyakran homályos háttérrel és indítékokkal érkeznek az iskolákba. Jó pár év eltelt például azóta, hogy figyelmeztettünk rá a jelentésünkben: a szcientológus szervezetek számtalan iskolába beszivárogtak a drogprevenció örve alatt. A zavarosban halásznak, különféle tudománytalan ál-rehabilitációs programba toboroznak "betegeket", akiket aztán nagy sikerrel tudnak behálózni. Azóta semmi sem történt annak érdekében, hogy egy működő állami akkreditációs rendszerrel, szakmai szűrőrendszerrel lássák el az iskolákat. Pedig a kormány előszeretettel hivatkozik arra, hogy számára a drogmegelőzés prioritás.

Aki pedig rámutat a problémákra, az könnyen úgy járhat, mint azok a fiatalok, akik a csaló ál-dílerek jelenlétére utaló figyelmeztető feliratokat festettek fel a Kazinczy utcán: még ellenük indít eljárást a rendőrség. Vagy úgy járhatnak, mint én, akit "droglobbistának" meg "Soros-ügynöknek" meg a jó ég tudja, minek bélyegeznek.

Sárosi Péter